Hlavní obsah

Senát vrátil antidiskriminační zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecká sněmovna se bude znovu zabývat návrhem antidiskriminačního zákona. Senát ve čtvrtek těsnou většinou tento zákon zamítl, poslal ho zpět od Sněmovny, která musí zákon teď znovu projednávat.

Článek

V senátu hlasovali proti liberálněji orientovaní členové, tvrdí, že zákon zavádí pozitivní diskriminaci. Ze 74 senátorů se pro zamítnutí vyslovilo 39, především z ODS.

Zákon, jehož přijetí po České republice požaduje Evropská unie, by měl ochránit před diskriminací například zdravotně postižené, dále by měl chránit před šikanou kvůli náboženství, pohlaví, majetku či členství v politických stranách a odborech.

Lepší ochrany by se podle tohoto zákona měly dočkat i těhotné ženy a matky. Některým poslancům ve Sněmovně se už při prvním schvalování zákona nelíbilo, že by ochrana těhotných žen měla být zařazena do kategorie diskriminace kvůli pohlaví. Jejich obavy vyvraceli především vládní zákonodárci [celá zpráva].

Zákon má mimo jiné zabránit tomu, aby se zaměstnavatelé zbavovali nepohodlných pracovníků tím, že jim vytvoří "zneklidňující prostředí". Má také zajistit rovné zacházení a přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči, sociálním výhodám či bydlení.

Podle tří čtvrtin obyvatel, dotazovaných agenturou STEM, ale existuje právě na českém pracovním trhu diskriminace. Za nejčastější důvod znevýhodňování některých skupin lidí považovali dotazovaní věk, mateřství a těhotenství, zdravotní stav nebo postižení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám