Hlavní obsah

Paroubek chce vypálit zeleným rybník

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek v úterý ve své řeči k poslancům ČSSD upozornil na možný volební úspěch Strany zelených (SZ), která by mohla ubrat část voličů i nejsilnější vládní straně. Právu to nezávisle na sobě potvrdilo několik soc. dem. poslanců.

Článek

"V tomto ohledu je SZ riziko, protože může překročit pětiprocentní hranici. Potkávám řadu lidí, kteří mi říkají, že se rozhodují mezi námi a zelenými," potvrdil Právu poslanec ČSSD Robin Böhnisch. Paroubkovo vystoupení mělo podle něj zjevné poselství. "Mělo by se to jasně projevit v přístupu našich poslanců. Znamená to, že nebudeme protlačovat kontroverzní zákony a hlavně omezovat zákon o ochraně přírody a krajiny," přiblížil Böhnisch. Ten čeká, že po Paroubkově vystoupení jeho někteří kolegové ustoupí od svých protiekologických tendencí.

Podle poslankyně soc. dem. Jitky Vojtilové Paroubek vyzýval, aby návrhy zákonů byly přátelské k názorům lidí. "Že bychom tedy ad hoc od stolu neměli rozhodovat o energetické politice vlády. Tedy o tom, zda budeme někde těžit uhlí, když víme, že tam jsou zásadně proti tomu. Vývoj regionů by se měl ubírat takovým směrem, jak si přejí lidé, kteří tam žijí," uvedla Vojtilová.

Nutná reforma

Volební program ČSSD se v části věnované ekologii pokusí SZ konkurovat. "Ekologická daňová reforma je nepochybně součástí našeho volebního programu. Vnímáme ji jako přirozený proces, do kterého ČR musí nutně vstoupit. Pouze bychom nechtěli, aby ekologická daňová reforma byla něčím, z čeho budou mít lidé strach. Tedy - chceme ji navrhnout tak, aby nepoškodila spotřebitele, občany," řekl Právu úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Dodal, že daňové změny, které ČSSD chystá - u ekologické reformy se mají více daňově zatížit položky nešetrné k životnímu prostředí - musejí být kompenzovány sociálně slabým, důchodcům atd. "Problematika životního prostředí pro nás bude jedna z důležitých priorit, ale já nemám obavu, že by nám SZ sebrala nějaké voliče," shrnul Sobotka.

Bursík chce 7 až 8 procent

Šéf SZ Martin Bursík Právu řekl, že jeho strana hodlá oslovit všechny voliče, kterým jde o kvalitu životního prostředí a hledají alternativu ke stávajícím parlamentním subjektům. Bursík nemá obavu, že by v ekologii některá strana mohla programu SZ konkurovat.

"Podle průzkumů máme 3,5 až 4,5 procenta kmenových voličů," uvedl Bursík. Další voliči SZ se podle něj mohou rekrutovat z řad bývalého elektorátu ODA, US-DEU, ale i Evropských demokratů. "Rádi bychom dosáhli výsledku mezi 7 a 8 procenty," dodal.

Šéf zelených přivítal, že se ČSSD zaměřila na ekologickou daňovou reformu, zdůraznil ale, že byla v programu tří posledních vlád. "Usnadní to povolební vyjednávání," dodal Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám