Hlavní obsah

Ve stanech na Letné přenocovalo 65 bezdomovců

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na místech, kde v listopadu 1989 demonstrovaly statisíce lidí za svobodu a demokracii, kde komunisté každoročně oslavují 1. května svátek práce, kde koncertovali Rolling Stones a Elán, vyrostlo v úterý večer stanové miniměstečko pro bezdomovce. V tuhých mrazech noci z úterý na středu našlo dočasný nocleh ve vyhřívaných stanech 65 bezdomovců.

Článek

"První lidi jsme přijali v úterý kolem 22:00," řekl Novinkám Stanislav Vohnický, jenž se o bezdomovce na Letné stará. Ti, kteří by si mysleli, že bezdomovci budou dlouho vyspávat, by se velmi mýlili. "Budíček byl ráno v šest, v 6:20 zde nebyla ani noha," tvrdil Vohnický. Bezdomovci se podle něj vrátí do provizorních příbytků až večer, stany slouží výhradně k přespání.

Do každého stanu se vejde až 20 lůžek pro bezdomovce, lze tedy očekávat, že v období tuhých mrazů najde vyhřáté přístřeší až stovka lidí z ulice. Velkou naději na ubytování ve stanech měli bezdomovci, kteří včas požádali o celtu nad hlavou. "Kdo dříve přijde, ten dříve mele, tak to platí i tady," řekl Vohnický.

Stany nepokryjí poptávku bezdomovců

Přístřeší pro bezdomovce zajistil pražský magistrát ve spolupráci s charitativními organizacemi. Stany pomohla postavit armáda. Charita zajišťuje i základní stravu, bezdomovci mají nárok na teplou polévku. Bezdomovci mají ve stanech k dispozici kamna, která vytápějí stany na příjemnou teplotu, zejména v porovnání s venkovním mrazem. Podle Vohnického budou celty na Letné, dokud bude teplota pod nulou.

Počet bezdomovců v Praze se odhaduje na 4600, je tedy zřejmé, že nocleh na Letné získá jen několik šťastlivců. Další lidé z ulice se uchylují do jiných veřejných objektů, například na Hlavní nádraží. Někteří policisté jsou k nim v dobách tuhé zimy benevolentnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám