Hlavní obsah

Lékaři brojí proti Rathovi, sestavili krizový štáb

– PRAHA

Soukromí lékaři, lékárníci a zubaři se shodli na vytvoření společného krizového štábu. Dlouholetý sok ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD) Jan Jelínek z Koalice soukromých lékařů řekl, že krizový štáb by měl zabránit soustředění moci a peněz v Rathových rukou.

Článek

"Dohodli jsme se na tom, že budeme neústupní, že tomuto hodláme zabránit a že budeme koordinovat akce jednotlivých členských organizací," prohlásil Jelínek. Podle něj by v nejhorším případě mohlo ve zdravotnictví dojít k návratu před listopad 89.

V krizovém štábu se spojila Koalice soukromých lékařů, která sdružuje organizace praktiků, pediatrů, ambulantních specialistů, gynekologů a zubařů, s Českou lékárnickou komorou a Asociací českých a moravských nemocnic. Vedle 20 000 soukromých lékařů a 6000 zubařů tedy zastupuje také 7000 lékárníků a zaměstnance zhruba 160 menších nemocnic a specializovaných ústavů.

V krizovém štábu tak nejsou zastoupeny pouze Česká lékařská komora, Lékařský odborový klub a Asociace nemocnic, jež přímo řídí ministerstvo zdravotnictví.

Rathovy úspory se nelíbí více zdravotníkům

Lékařům, zubařům a menším nemocnicím se nelíbí omezování peněz, se kterým se podle Ratha musejí letos smířit, aby se co nejrychleji odstranil současný jedenáctimiliardový dluh zdravotního pojištění.

Lékárníci se s nevolí dívají na snížení obchodní přirážky na léky, které podle nich může vést ke krachu menších lékáren. 

Krizový štáb v úterý podle Jelínka vyslovil podporu akcím lékárníků, kteří budou ve čtvrtek demonstrovat před ministerstvem zdravotnictví a příští pondělí zavřou na tři hodiny lékárny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám