Hlavní obsah

Lékárníci přijdou demonstrovat Rathovi pod okna

PRAHA

Lékárníci svolali na čtvrtek do Prahy demonstraci. Hodinu po poledni se mají lékárníci z celé republiky sejít před budovou ministerstva zdravotnictví. Pod okny ministra Davida Ratha chtějí upozornit na to, že jeho zásahy vedou k likvidaci lékárenského stavu.

Článek

Česká lékárnická komora podle materiálu, který má ČTK k dispozici, pořádá svoz demonstrantů z celé republiky autobusy.

Lékárníci protestují proti tomu, aby úspory na lécích hledal ministr pouze v omezení obchodní přirážky na léky. "Určitě na demonstraci půjdu, zeť už vymýšlí hesla na transparent," řekla lékárnice z Opletalovy ulice v centru hlavního města Eliška Bartková.

"Chápu, že lékárníci budou demonstrovat za zdražení léků. My zase budeme trvat na tom, že ze zlevnění léků neustoupíme," reagoval na akce lékárníků ministr zdravotnictví David Rath.

Podotkl, že kdyby byl majitelem lékárny, také by byl naštvaný, že mu klesají zisky. Úkolem ministra není hájit zisky majitelů lékáren, ale zájem deseti miliónů občanů, uvedl. Dodal, že když od ledna snížil obchodní přirážku na léky, pro pacienty tím medikamenty zlevnil.

Rath chce, aby lékárníci měli z levnějších léků vyšší procento zisku, léky by také mohli vydávat lékaři přímo v ordinacích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám