Hlavní obsah

Ve Sněmovně se rozloučil poslanecký veterán Kraus

Novinky, ora
PRAHA

Úterý je dnem, kdy po skoro dvou dekádách pozná Michal Kraus (ČSSD), jaké to je nebýt poslancem. Muž, který byl benjamínkem komunistického parlamentu od roku 1986, dokázal na kandidátkách různých stran proplouvat parlamentními vodami až do "kakaové aféry", která jej stála poslanecké křeslo. Kraus se oficiálně vzdal mandátu dopoledne notářsky ověřeným zápisem, který doručil předsedovi Sněmovny.

Článek

Vystudovaný ekonom Kraus, jenž se také stačil stát v osmdesátých letech mistrem republiky ve svazarmovských branných vícebojích, se stal v roce 1986 poslancem československého parlamentu jako člen KSČ.

Na začátku devadesátých let patřil Kraus k reformním komunistům, kteří se snažili změnit ortodoxní image KSČ a KSČM. Nicméně v roce 1992 pronikl Kraus do České národní rady jako "nezávislý" na kandidátce moravistů z Hnutí za samosprávnou demokracii-Strany Moravy a Slezska.

V roce 1993 našel Kraus stranu, ve které zakotvil až doposud. Jako člen ČSSD Kraus úspěšně vedl soc. dem. do voleb ve východních Čechách v roce 1996 i v předčasných volbách v roce 1998.

Ve sporu se Zemanem

Jako jeden z mála politiků ČSSD se Kraus dokázal postavit tehdejšímu předsedovi strany Miloši Zemanovi. "Náš předseda onemocněl mocí, obklopil se skleněnou zdí svých poradců a propadl pocitu  všemohoucího," řekl v roce 2000 o Zemanovi Kraus. Vysloužil si za to Zemanovu nepřízeň, která přetrvává i nyní.

I když na Krausově politické kariéře se objevily i škraloupy, například když v roce 2000 na Svitavsku neúspěšně kandidoval do Senátu, byl stálicí dolní parlamentní komory.

Nyní však po vypuknutí aféry s jeho údajnými těsnými obchodními styky s kriminálníkem Františkem Rigem si i Kraus balí své poslanecké nádobíčko. Nahradí jej jeho vnitrostranický rival Andrej Grega.

Kraus má i sportovní aktivity

Slabou útěchou může být odcházejícímu parlamentnímu veteránovi Krausovi, že zatím zůstává vládním zmocněncem pro MS v lyžování, které by se mělo v Liberci konat v roce 2009.

Kraus se také bude moci soustředit na výkony kladenských fotbalistů, jejichž je prezidentem. Exposlanec Kraus by mohl slavit jejich historický postup do nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Kraus odchází z politiky

Sociálnědemokratický poslanec Michal Kraus nebude kandidovat v parlamentních volbách a opustí i Poslaneckou sněmovnu. Jeho rozhodnutí v pondělí večer oznámil...

Výběr článků

Načítám