Hlavní obsah

Hejtmani nechtějí mít s Rathovým zákonem nic společného

PRAHA

Válka mezi hejtmany z ODS a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (za ČSSD) pokračuje. Hejtmani v pondělí po jednání Asociace krajů jednoznačně odmítli dílčí připomínky k zákonu o neziskových nemocnicích, ke kterým je vyzval Rath. Šéfové krajů hodlají Sněmovně předložit do voleb svůj vlastní návrh zákona.

Článek

"Nemá cenu opravovat auto, kterému chybějí základní součástky, musíte postavit auto nové," odůvodnil postoj hejtmanů pražský primátor Pavel Bém (ODS), když vysvětloval, proč regiony odmítly dávat připomínky ke sporné předloze zákona.

Ministerstvo kritizuje politizaci zdravotnictví ze strany ODS

"Je nám líto, že hejtmani nepřijali nabízenou možnost vypracovat konkrétní připomínky k návrhu zákona o veřejných neziskových nemocnicích," ohradilo se Rathovo ministerstvo k prohlášení hejtmanů. "Toto jejich odmítnutí bereme jako jednoznačný politický akt ze strany ODS, kde je odmítána i věcná a konkrétní spolupráce nad řešením závažných problémů," sdělilo ministerstvo-

Dolní komora by měla o novele zákona o neziskových nemocnicích rozhodnout na schůzi, která začne v úterý. V případě, že ji parlament schválí, se kraje chtějí obrátit na Ústavní soud.

Plán hejtmanů je utopie

Hejtmani prohlásili, že do voleb předloží vlastní návrh zákona. Úspěšné schválení jejich návrhu je však nereálné, neboť poslanci jej nemohou stačit projednat. Legislativní pravidla jsou taková, že po volbách by pak kraje musely předložit nový návrh a nová dolní parlamentní komora by se jím zabývala úplně od začátku.

Poslanecký návrh zákona má naopak ve Sněmovně před sebou už jen druhé a třetí čtení. Jeho současné znění počítá v první fázi se vznikem téměř 140 veřejných neziskových nemocnic, které by mohly uzavřít smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Autoři předlohy říkají, že jim jde o to vytvořit základní síť nemocnic, která každému garantuje nezbytnou péči.

Kritici se obávají toho, že nemocnicím, které v seznamu chybějí, hrozí likvidace, protože nedostanou peníze z veřejného pojištění. Rath i ostatní obhájci předlohy tvrdí, že další nemocnice budou moci vstoupit do seznamu neziskových nemocnic později.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek: Bendlovy výroky jsou skandální

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) oznámil v pátek, že zdravotní zařízení ve Středočeském kraji budou muset kvůli krokům ministerstva zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám