Hlavní obsah

Do ČR dorazily mrazy až minus 20 stupňů

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Novinky, ČTK, mt, kab

V České republice poprvé za letošní zimu udeřil opravdu tuhý mráz. Teploty na mnohých místech spadly nad ránem až na minus dvacet stupňů. Na Šumpersku klesla teplota dokonce pod -30 stupňů.

Článek

Mnozí řidiči měli ráno problém nastartovat auto, někteří lidé teprve v pondělí při cestě do práce vytáhli opravdu zimní oblečení, jako jsou čepice či rukavice.

Nezvykle nízké teploty přišly během neděle. "Ještě kolem půlnoci jsme naměřili plus 0,1 stupně, pak se ale prudce ochladilo, takže ráno už bylo mínus 13 stupňů a kolem poledne mínus 14,3 stupně. Takové rychlé ochlazení se stává zcela výjimečně," řekl v neděli Josef Skřivánek z meteorologické stanice na letišti v Liberci.

V Praze si v noci silný mráz vzal život šestačtyřicetiletého muže bez domova. Umrzl pod Štefánikovým mostem.

Vážné problémy s mrazem mají některé školy. Po víkendu byla teplota ve školních třídách na Vsetínsku jen 10 stupňů nad nulou. Když se ve třídách zapne přímotop, vypadává proud.  "Pokud se místnosti do oběda nepodaří vyhřát, budeme nuceni zkrátit výuku," uvedl ředitel Základní školy Salvator ve Valašském Meziříčí Hynek Mikušek.

Kraje překonávají rekordy

Nejchladněji bylo na severní Moravě, vůbec nejnižší teplotu naměřili meteorologové v Šumperku - minus 30,3 stupně. V Brně bylo v noci na pondělí minus dvacet, dosavadní rekord z roku 1963 činil 13,7 stupně pod nulou. V Ostravě klesla rtuť teploměru k minus 24 stupňům, předchozí nejnižší teplota rovněž z roku 1963 byla minus 13,6 stupně.

Teplotní rekord ČR však nebyl zatím překonán. Je ještě z roku 1850, kdy v pražském Klementinu naměřili -26,8 stupně.

Překonaný rekord, i když jen letošní zimy, si v pondělí odškrtli ve Zlínském kraji. Ráno naměřili zaměstnanci meteorologické stanice ve Štítné nad Vláří minus 25,3 stupně Celsia. Rekordní hodnota letošní zimy ve Štítné dosud nesla datum 10. ledna, tehdy ale bylo téměř o pět stupňů tepleji než v pondělí.

"Ani pondělní teplota ale není nejnižší v historii naší stanice. Největší zima tady byla v roce 2002, to jsme naměřili minus 29,4 stupně Celsia," řekl Stanislav Hnáníček z meteorologické stanice ve Štítné.

Minus 25 je i na severní Moravě

Na severní Moravě spadla nejníže rtuť teploměru v Beskydech a na Opavsku, kde se zastavila až na -25 stupních. Pobyt venku komplikuje i silný nárazový vítr.

Po silnicích jezdí jen řidiči, kteří svůj výjezd nemohli odložit na další dny. Ráno na parkovištích lidé seškrabávali led ze svých aut, jiní se sháněli po startovacích kabelech a funkčních bateriích, aby z parkoviště vůbec mohli vyjet. Mnohá auta vlivem mrazu nestartovala, do jiných se řidiči nemohli dostat kvůli přimrzlým dveřím. "Tak auto zase zamknu a půjdu pěšky," zlobil se například ostravský řidič Miroslav Návrat, kterému se auto na jednom z ostravských sídlišť zprovoznit nepodařilo.

Teploty hluboce pod nulou i přes den

Výrazněji by rtuť na teploměrech neměla vystoupat ani přes den, teploty budou od -8 do -12 stupňů, na severovýchodě země až -15 stupňů.

Tuhé mrazy mají panovat až do úterý, pak by se mělo mírně oteplit. Teploty hluboko pod nulou ale budou pokračovat až do příštího týdne. Do ČR bude stále proudit mrazivý vzduch se severovýchodu.

Mráz přišel náhle po oblevě z konce minulého týdne. Voda tak na mnoha místech přimrzla a chodníky jsou často pokryté ledem. Na některých silnicích se tvoří náledí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám