Hlavní obsah

Spor o nemocnice stále rozděluje ČSSD a ODS

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o nemocnice, přesněji to, zda mají mít charakter neziskových organizací nebo ne, stále rozděluje dvě hlavní politické strany: ČSSD a ODS. Potvrdilo to tento týden jednání ve zdravotním a sociálním výboru Sněmovny, kde se návrh zákona o neziskových nemocnicích znovu projednával.

Článek

Občanský demokrat Petr Tluchoř chápe zákon jako "brutální útok", který zničí vše, co se podařilo ve zdravotnictví vybudovat. Josef Janeček z KDU-ČSL chce být zase zbaven v případě tohoto zákona role zpravodaje a tvrdí, že zákon je ukázkou "volební šaškárny".

Od začátku návrhu zákona se o jeho existenci vedou ostré spory, v nichž se poslanci vládní a opoziční strany navzájem urážejí. Zatímco ČSSD trvá na tom, aby byl zákon o neziskových nemocnicích přijat, ODS ho považuje za znárodňování.

ODS chce, aby byly nemocnice akciovými společnostmi. Proti tomu je ale ČSSD. Tvrdí, že nemocnice musí být neziskovými organizacemi jako je to běžně ve světě. Nezisková nemocnice musí veškerý svůj zisk zpátky investovat do svého rozvoje. ČSSD tvrdí, že pokud by nemocnice byly akciovými společnostmi, jak chce ODS, zisk by mohl plynout kamkoli. A to by bylo v neprospěch pacienta.

V nejaktuálnější verzi návrhu zákona o neziskových nemocnicích je už seznam 130 veřejných nemocnic, proti původním 80. Tyto veřejné nemocnice by pak měly smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Ostatní by se mohly privatizovat, ale poskytovaly by na pojištění pouze akutní péči. Plánovanou by si pacient hradil sám, ze svého, a nebo by šel do nemocnice, která je nezisková.

"Tento seznam je otevřený, do neziskových nemocnic by kdykoli mohla vstoupit kterákoli nemocnice," řekl Právu ministr zdravotnictví David Rath. Hejtmani krajů mají dát do pondělí své připomínky k návrhu zákona o neziskových nemocnicích. Ministr zdravotnictví Rath už ale deklaroval, že pokud budou technického charakteru, budou zapracovány, budou-li však v příkrém rozporu s duchem zákona, nemůže je ministerstvo přijmout. Hejtmani už oznámili, že pokud Sněmovna zákon přijme, obrátí se na Ústavní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám