Hlavní obsah

Podnikatel Příplata si koupil lyžařský svah

Právo, Marek Tvrdoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Podnikatel František Příplata, který loni uprchl z Rumunska do Česka před osmiletým trestem za údajný podíl na vraždě tamního odborového předáka, o sobě znovu dává vědět. Doma v Uherském Hradišti koupil zchátralý lyžařský svah. Areálu v kopcích nad městem chce během pár let vrátit jeho bývalou slávu.

Článek

"V prosinci Krajský soud v Brně rozhodl, že mě nevydá k nástupu trestu do Rumunska, takže jsem měl krásné Vánoce. A lyžařský svah, to je takový dodatečný dárek, který jsem si nadělil," řekl Právu Příplata.

Lyžaři dříve vyhledávaný, nyní spíš opomíjený areál chce Příplata doplnit o kvalitní ubytování a v létě tam pořádat kulturní akce. V plánu má divadelní představení nebo taneční večery s hudbou. "Uvidíme, jaký bude zájem lidí. Přece jen je to dost odlehlé místo," uvědomuje si Příplata.

Lyžařskému svahu v Uherském Hradišti zatím chybějí sněhová děla, problematický je i příjezd k areálu. Příplata chce první úpravy platit ze svého a poté získat dotaci z fondů Evropské unie. S žádostí o pomoc se obrátí i na uherskohradišťskou radnici. "Mít přímo ve městě kvalitní lyžařský svah, to by spousta lidí uvítala. Zatím musíme za dobrým lyžováním dojíždět do okolí," řekl Právu nadšený lyžař Milan Polách.

Příplatovy záměry budou chtít nepřímo překazit Rumuni. Ti usilují o to, aby Česko zahájilo s Příplatou nový proces, zatím o to ale oficiálně nepožádali. Podnikatel Příplata naopak už loni zažaloval Rumunsko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

"Žalobu jsme podali, protože proces v Rumunsku nebyl objektivní," konstatoval Příplatův obhájce Stanislav Polčák. Rumuni podle něj porušili základní lidská práva, když k soudu vůbec nepředvolali svědky, o jejichž výslech podnikatel žádal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám