Hlavní obsah

Nehoda autobusu a čtyř vozů blokovala dálnici D1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motoristé, kteří vyjeli ve středu na české, moravské a slezské silnice, se museli potýkat s hustým sněžením. Provoz na dálnici D1 ve směru z Brna na Vyškov na 214. kilometru zastavila nehoda autobusu a čtyř osobních aut. Na místě se vytvářely až dvoukilometrové kolony čekajících aut. Provoz se podařilo obnovit v dopoledních hodinách. Po dvanácté hodině byly všechny dálnice v ČR sjízdné.

Článek

"Dálnice na Vyškov byla neprůjezdná, odstraňování nehody bude trvalo do devíti hodin dopoledne," řekla Novinkám Petra  Dobiášková ze Střediska dopravních informací. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.  Policie neodkláněla dopravu mimo dálnici. Silnice v okolí místa nehody jsou totiž pod sněhem.

U Humpolce havarovala maďarská cisterna

Nehody se nevyhnuly ani D1 na Vysočině. Zhruba dvě hodiny komplikoval průjezd dálnicí D1 na 98. kilometru u Humpolce maďarský tahač s cisternou, jenž při jízdě na Prahu havaroval krátce před šestou hodinou do středových svodidel a ochromil dopravu i v levém jízdním pruhu ve směru na Brno.

"Přibližně dvacet minut před osmou hodinou byla dálnice ve směru na Brno volná a cisterna byla odtažena do odstavného pruhu ve směru na Prahu," popsal odstraňování následků nehody operační důstojník hasičů na Vysočině Jan Musil. Při nehodě nedošlo naštěstí k úniku nákladu slunečnicového oleje převáženého v cisterně, řidič soupravy vyvázl bez zranění. 

Ve stejné chvíli v opačném směru na Brno na 97. kilometru skončil v příkopu kamión. Před osmou hodinou se dálnice v tomto úseku pomalu začala rozjíždět.

Na Vysočině přes noc napadlo kolem 15 centimetrů sněhu, kvůli sněhové nadílce mají potíže tamní motoristé. Na Havlíčkobrodsku cestáři doporučují řidičům omezit vjezd na území jen v nutných případech, na Pelhřimovsku je šířka vozovek zúžená. V Jihlavě po ránu zkolabovala doprava kvůli kluzkému kopci za Znojemským mostem ve směru na Znojmo a Třebíč.  

Sníh překvapil i velká města

Ve velkých městech jsou komunikace vlhké nebo mokré po chemickém ošetření, sjízdné jsou bez omezení. Praha, Brno, Ostrava, Opava, Havířov, Karviná a Most hlásí sněžení, na jejich komunikacích však leží zbytky sněhu po chemickém ošetření, sjízdné jsou tedy se zvýšenou opatrností.

Trvalé husté sněžení je hlášeno ze Středočeského, Plzeňského, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V celém Plzeňském kraji padal sníh celou noc, drobné přeháňky hlásili silničáři z většiny území také ve středu ráno. Všechny vozovky v regionu jsou sjízdné, všude by ale měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti.

Na silnicích nejvýše položeného Klatovska jsou hlavní tahy také mokré se zbytky sněhu. "Ve vyšších polohách Šumavy jsme zatím jenom pluhovali, neboť tam napadlo přes 40 centimetrů sněhu a nemělo cenu sypat," řekl dispečer ze Sušice.

Na území Karlovarského kraje byl před polednem uzavřen pro osobní a nákladní automobily hraniční přechod ve Vojtanově na Chebsku ve směru do Německa. V opačném směru přechod zatím odbavuje.

Ústeckém kraji byla nejhorší situace v oblasti Krušných hor. Kvůli sněžení a špatné sjízdnosti byl pro nákladní dopravu uzavřen česko-německý hraniční přechod Cínovec na Teplicku. Odbavování na něm policisté obnovili po 10:00.

Na hlavních silnicích ve Středočeském kraji se nacházejí zbytky sněhu po chemickém ošetření. Na komunikacích nižších tříd na Rakovnicku, Příbramsku, Nymbursku a Kutnohorsku je vrstva nového sněhu. Na Praze-východ, Kolínsku, Kutnohorsku a Mělnicku se provádí pluhování i posyp, silničáři nabádají ke zvýšené opatrnosti. Místy až 10 centimetrů nového sněhu leželo na silnicích v Praze, řidiči by tak měli dbát zvýšené opatrnosti.

Až 30 centimetrů nového sněhu komplikuje od časného rána dopravu v Jihočeském kraji. Některé kamióny tak musí přerušit jízdu a počkat na vhodnjší klimatické podmínky. Nejhorší situace je v okolí Vimperku na Prachaticku směrem k hraničnímu přechodu Strážný. Poblíž Horní Vltavice zde uvízlo několik tahačů, silnice je průjezdná pouze pro osobní auta.

Zhruba půl hodiny byla neprůjezdná i silnice I/20 u Hněvkova nedaleko Blatné na Strakonicku. Dopravu zde zablokovaly dva kamióny, které se již podařilo vytáhnout.

Anketa

Dokáže vás množství sněhu na silnicích odradit od cesty autem?
Ano
60,3 %
Ne
39,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5981 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám