Hlavní obsah

Odposlechy mají Doležala usvědčit z ovlivňování kauzy

PRAHA

Přesně v den, kdy se poslanec ODS Vladimír Doležal vzdal svého poslaneckého mandátu, se na veřejnosti objevily přepisy policejních nahrávek jeho telefonických rozhovorů. Podle nich se Doležal pokoušel zasahovat do vyšetřování případu.

Článek

Obálku s přepisy osmi Doležalových telefonických hovorů z října až prosince loňského roku dostala redakce Práva poštou. Týkají se kauzy podílnictví na osmisettisícovém úplatku, z něhož byl obviněn a kvůli němuž ho Sněmovna koncem loňského roku zbavila imunity.

Přepisy hovorů (najdete zde) se týkají až závěrečné fáze kauzy před zbavením poslance imunity, nikoli schůzek s podnikateli. Záznamy přímo neobsahují žádost o úplatek, který měl loni vyžadovat pro radního Prahy 10 Tomáše Hrdličku za prodloužení nájemní smlouvy na autobazar pro dva podnikatele. Záznam ale naznačuje Doležalovu snahu o zasahování do vyšetřování jeho případu.

Právě na to upozornili policisté ve své žádosti o vydání poslance k trestnímu stíhání adresované šéfovi Sněmovny.

"V průběhu trestního řízení byly policejním orgánem zjištěny a zdokumentovány další skutečnosti prokazující aktivity podezřelého Vladimíra Doležala, směřující ke zjištění informací, které jsou obsahem spisového materiálu předmětného trestního řízení, jakož i snahy podezřelého o ovlivnění průběhu a výsledku trestního řízení," uvedl ve zdůvodnění vyšetřovatel.

Hovory v šifrách

Podle něj jsou "tyto aktivity realizovány prostřednictvím dalších osob a jsou směřovány jak k ovlivnění činnosti policejního orgánu, tak ve vztahu k dozorovému státnímu zástupci". V tomto duchu se nesou zmíněné telefonické rozhovory s poslancovým známým, podnikatelem Ivo Rittigem. Se starostou Prahy 10 Milanem Richtrem se pak Doležal domlouval na své obhajobě před médii a Sněmovnou.

Poslanec i jeho známí přitom často hovořili pouze v náznacích a šifrách, zejména pokud jde o některá jména zainteresovaných lidí. Odposlechy pořídili policisté z protikorupčního útvaru na základě povolení soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám