Hlavní obsah

Policie podezírá Krause z praní špinavých peněz

PRAHA

Obchodní aktivity a okolnosti návštěvy Michala Krause (ČSSD) v Ghaně v roce 2001začala prověřovat finanční policie. Kraus je podezřelý z praní špinavých peněz. Oznámila to v úterý mluvčí finanční policie Lucie Uhlířová. Kraus se v pondělí rozhodl rezignovat i na post poslance k 24. lednu.

Článek

Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, řekla Uhlířová. 

Kraus stále trvá na tom, že se ničeho špatného v roce 2001 při cestě do Ghany nedopustil. Pouze prý naletěl podnikateli Františku Rigovi, kterého označil za "podvodníka". Podle svých slov mu umožnil přes účet své matky poslat 50 000 dolarů na kauci, kterou měl údajně Rigo kvůli obchodu s Ghanou zaplatit. Kraus se s Rigem účastnil jednání o investicí ve výši 15 miliónů dolarů do továrny na zpracování kakaových bobů. Z obchodu nakonec sešlo.

Rigo a uváděl v médiích odlišnou verzi a tvrdil, že poslané peníze patřily poslanci. Jeho právník také tvrdí, že Kraus věděl, že byl Rigo v době jednání stíhaný. Obě tvrzení Kraus popírá. Rigo si teď odpykává desetiletý trest vězení za podvody.

Odchodné kolem 400 tisíc korun

Kraus dostane tučné odchodné. Bude se pohybovat kolem 400 tisíc korun. Z parlamentu odchází po téměř dvaceti letech 24. ledna. Kraus už nebude do Sněmovny ani kandidovat.

Podle poslance Michala Haška Kraus rezignuje notářským zápisem. Znamená to, že nebude muset svou rezignaci oznámit plénu Sněmovny osobně. Kraus se chce vyhnout médiím, která podle něj všechna jeho prohlášení překroutila. [celá zpráva] Náhradníkem Krause by se měl stát Andrej Grega, který je oponentem Krause.

Kraus jako předseda nejsilnější sněmovní frakce bral podle informací Práva 90 600 korun hrubého. Zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitele státní moci říká, že odchodné náleží ve výši měsíční částky platu, který příslušel představiteli v posledním kalendářním měsíci skutečného výkonu funkce, k níž se přičte násobek této částky a počtu celých ukončených let výkonu této funkce představitele, nejvýše však čtyř ukončených let. Kraus by tedy měl dostat odchodné ve výši 362 400 korun.

Základní poslanecký plat je 57 600 hrubého. Kraus byl ale předsedou poslaneckého klubu a šéfem rozpočtového výboru. Jeho základní poslanecký plat se tak násobil dalšími koeficienty, a to vždy za určitý počet členů klubu. Poslanci pobírají také další náhrady. Ty ale patří všem poslancům a odchodné se z nich nevypočítává.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Kraus se chce bránit u soudu

Poslanec ČSSD Michal Kraus v pátek oznámil, že se nařčením souvisejícím s jeho cestou do Ghany v roce 2001 hodlá bránit právní cestou. Informoval...

Výběr článků

Načítám