Hlavní obsah

Lékárny zůstanou v pondělí 30. ledna zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékárníci zavřou v pondělí 30. ledna lékárny. Zatím jen na tři hodiny. Protestují tak proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha snižovat marže na léky.

Článek

Předseda lékárnické komory Lubomír Chudoba se v neděli večer sešel s premiérem Jiřím Paroubkem a právě Rathem, aby o snižování marží jednali. Nic však nedohodli a Chudoba poté oznámil, že lékárníci budou stávkovat.

Rath se nátlakových akcí podle svých slov nebojí, myslí si, že většina lékáren zůstane stejně otevřena. "V nemocnicích, na poliklinikách budou lékárny podle mého soudu na sto procent otevřeny," řekl.

Rath rozladění lékárníků chápe

Premiér označil za paradoxní, že stávkovat nebudou ti, kdo by na to mohli mít právo se svými podprůměrnými mzdami, ale ti, kterým se zkrátí zisky.

Marže lékáren klesly od ledna z 32 procent na 29 procent, Rath je chce dál snižovat. Lékárníci tvrdí, že tento krok přivede ke krachu malé prodejce. Rath argumentuje tím, že lékárny vydělávají dost a snížení marží jim neublíží. Chápe prý, že lékárnící jsou naštvaní. Podle něj je ale hlavní, že se zlevní léky pro zákazníky.

Ve stávkové pohotovosti jsou i praktičtí lékaři, kteří protestují proti zpožděným platbám od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Někdy přicházejí později až o 40 dní. Ministerstvo se proto snaží najít pro pojišťovny peníze. Už poslalo tři miliardy jako přesunutou platbu, v neděli nucený správce VZP Antonín Pečenka řekl, že pojišťovna by měla požádat o překlenovací úvěr ve výši až pěti miliard korun. [celá zpráva] VZP má dluhy asi za 11 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám