Hlavní obsah

Nucený správce chce pro VZP pětimiliardový úvěr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nucený správce Antonín Pečenka chce pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) dalších peníze. Pojišťovna by podle něj měla dostat překlenovací úvěr až pět miliard korun. Pečenka to v neděli uvedl v České televizi. Ředitelka VZP Jiřina Musílková ale tvrdí, že pojišťovna by se tak mohla dopustit úvěrového podvodu.

Článek

Společnost momentálně nemůže poskytnout žádnou záruku, že peníze může splácet.

VZP je zatížena jedenáctimiliardovým dluhem. Podle Musílkové hrozí, že případné splácení úvěru by mohlo VZP uvrhnout do ještě větších dluhů.

O žádosti o úvěr by měla správní rada jednat koncem ledna. Ministr zdravotnictví David Rath prosazuje, aby si VZP úvěr vzala.

Musílková připomněla, že překlenovacím úvěrem se správní rada zabývala už několikrát, nikdy ho ale nedoporučila, protože vzetí úvěru bez existence peněz na jeho vrácení je trestně stíhatelné, dalším důvodem bylo, že vyjednat úvěr je delší proces, trvá to až půl roku.

Smysl má jen jedenáct miliard

Pokud by si VZP úvěr vzala, potřebovala by podle Musílkové jedenáct miliard, aby měl vůbec smysl. VZP platí lékařům za péči se zpožděním zhruba 40 dní, úvěr by tuto dobu zkrátil podle propočtů VZP o týden, podle propočtů ministerstva až o 12 dní. Kvůli pozdním platbám jsou ve stávkové pohotovosti praktičtí lékaři a lékárníci. Prvním vadí právě zpožděné platby, druhým snížené marže na léky.

Do VZP tečou další peníze

Tento týden šly na účet VZP tři miliardy, stát tak zaplatil v předstihu pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané. Po přerozdělení dostane VZP z této částky přes dvě miliardy, zbytek je pro jiné pojišťovny.

Další 3,3 miliardy přijdou do systému, pokud Sněmovna schválí, že stát bude platit od února vyšší zdravotní pojistné.

Pečenka kandiduje na ředitele VZP

Pečenka také řekl, že nucená správa VZP by měla skončit v březnu, původně se uvažovalo, že bude trvat jen několik týdnů a skončí s odchodem Musílkové.

Potvrdil také, že zvažuje přihlášku do konkurzu na ředitele VZP. Správní rada na tento post vypsala již výběrové řízení. Musílková se hlásit nebude, za dané politické konstelace na ministerstvu zdravotnictví by to podle ní nemělo smysl.

Reklama

Související články

Policie šetří uvalení nucené správy na VZP

Policisté začali vyšetřovat listopadové uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Zjišťují, zda se nynější ministr zdravotnictví David...

Výběr článků

Načítám