Hlavní obsah

ČSSD škrtla kandidáta za to, že kritizoval Krause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo sociální demokracie v sobotu vyškrtlo z krajských kandidátek dva lidi. Prvním je bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas, druhým je poslanec Oldřich Němec. Ten o místo na kandidátce libereckého kraje přišel proto, že řekl, že si myslí, že vysvětlení poslance Michala Krause k jeho cestám do Ghany jsou pohádky.

Článek

To velmi rozzlobilo premiéra Jiřího Paroubka, který řekl, že to už přestává veškerá legrace. Paroubek za Krausem v jeho aféře stojí. Strana vydala nařízení, že se nikdo, kdo o tom nic neví, nemá ke Krausovi vyjadřovat.

Kraus je v čele kandidátky Libereckého kraje. Němcovi nyní hrozí až vyloučení ze strany.

Kraus čelí nařčení, že vycestoval s podnikatelem Františkem Rigem do Ghany a chtěl tam rozjet obchod s kakaem. Podle svých slov za něj poslal přes účet své matky 50 000 dolarů v souvislosti s obchodem, který se ale nikdy nerozjel. Poslanec vysvětlil, že cestu do Ghany bral jako dovolenou.

Rigo ale tvrdí, že peníze patřily Krausovi. Jeho právník odmítá i Krausova slova, že nevěděl, že Rigo je stíhaný. O tom prý Kraus informován byl.

Trest za Setuzu

Druhého vyškrtnutého Jaroslava Palase stála místo na kandidátce soc. dem. v Moravskoslezské kraji aféra kolem Setuzy.

Premiér mu klade  za vinu, že může za nevýhodný prodej státního podílu v potravinářské firmě Setuza a nezabránil ani podivným spekulacím v Pozemkovém fondu, které ho nakonec stály místo ministra.

Palas tvrdí, že nic nezanedbal. "Je to politická persekuce mé osoby," řekl exministr.

Předsednictvo ČSSD současně rozhodlo, že volebním manažerem strany bude exministr obrany Jaroslav Tvrdík, ten řekl, že se k volbě nebude vyjadřovat. Dne 18. ledna rezignuje na svou funkci prezidenta ČSA a o den později představí své plány.

Reklama

Související články

Poslanec Kraus se chce bránit u soudu

Poslanec ČSSD Michal Kraus v pátek oznámil, že se nařčením souvisejícím s jeho cestou do Ghany v roce 2001 hodlá bránit právní cestou. Informoval...

Kraus přijde o 43 600 Kč a služební octavii

Soc. dem. poslanec Michal Kraus si odchodem z významných funkcí ve Sněmovně pohorší v příjmech o desetitisíce korun. Oznámil rezignaci na funkci šéfa poslanců...

Výběr článků

Načítám