Hlavní obsah

Novým šéfem lékařské komory je Rathův spřízněnec Kubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým šéfem lékařské komory se stal šéf lékařských odborů Milan Kubek. Podporoval ho ministr a bývalý šéf komory David Rath. Protikandidátem byl Martin Jan Stránský. Delegáti sjezdu Kubka zvolili ve druhém kole.

Článek

Na šéfa klubu původně kandidovalo šest lidí, čtyři se ale kandidatury vzdali a zůstali jen dva, Kubek prosazoval směr, který v ČLK začal David Rath, Stránský byl považován za "opozičního". Pro Kubka hlasovalo 174 z 333 přítomných delegátů. ke zvolení potřeboval 172 hlasů.

Ihned po zprávě, že zvítězil Kubek, abdikovala viceprezidentka České lékařské komory (ČLK) Helena Fousková.

Podle očekávání odstoupilo předsednictvo komory, Kubek si zvolí vlastní spolupracovníky. "Mám už nějakou představu, ale nejprve to musím s těmi lidmi prodiskutovat," řekl. Další sjezd bude do tří měsíců. Zvolí se na něm i nový viceprezident, který nahradí Fouskovou.

Ministr zdravotnictví David Rath volbu Kubka uvítal.

Rath nemohl promluvit

Delegáti sjezdu České lékařské komory nedovolili v sobotu vystoupit nynějšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi. Nadpoloviční většina členů nechtěla jeho názor slyšet a zvedla ruku proti vystoupení.

Rath chtěl bilancovat své působení a doporučit, koho by měli delegáti volit, musel si to ale nechat pro sebe. "Přijeli jsme zvolit nového prezidenta, nikoli diskutovat o problémech zdravotnictví," zaznělo z pléna. Delegáti ale shodli na tom, že Rathovi umožní vystoupit až ve chvíli, kdy bude nový předseda zvolen.

"Je logické, že chtějí nejprve volbu, věřím, že pak budu moci vystoupit," řekl Rath. Poté hotel Pyramida, kde se sjezd koná, opustil.

Kromě Kubka, Kaňovského a Stránského kandidují současná viceprezidentka ČLK Helena Fousková, sekretář Skalpelu soukromých lékařů Miroslav Havrda a soukromý gynekolog Miloslav Janulík.

Reklama

Související články

Policie šetří uvalení nucené správy na VZP

Policisté začali vyšetřovat listopadové uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Zjišťují, zda se nynější ministr zdravotnictví David...

Výběr článků

Načítám