Hlavní obsah

Rath odmítl omluvu za výrok o rozkrádání nemocnic

Právo, Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath představil v pátek hejtmanům plán, jak si představuje budoucí roli neziskových nemocnic. Vše je v novém zákoně, k jehož znění se kraje vyjádří do deseti dnů. Rath na setkání také odmítl požadavek Moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského, aby se omluvil ze výrok, že kraje rozkrádají nemocnice.

Článek

Jediným výsledkem schůzky, která místy byla ve vypjaté atmosféře, je, že hejtmani do deseti dnů podají k návrhu tohoto zákona své připomínky. Návrh zákona už delší dobu způsobuje ostrý střet mezi ODS, z nichž většina je hejtmany a ČSSD.

Zatímco ČSSD chce, aby nemocnice byly neziskovými organizacemi, které veškerý svůj zisk budou zpátky investovat do nemocnice, ODS, potažmo kraje, je chtějí převést na akciové společnosti.

Na tiskovou konferenci premiér Paroubek nepřišel a Rath novinářům řekl, že se "nad předlohou zákona vedla filozofická debata". To potvrdil i hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Ten ale označil debatu za místy vypjatou, zejména v okamžicích, kdy se měl ministr hejtmanům na jejich žádost omluvit za svá slova, že rozkrádají nemocnice.

Ostrá slova i na tiskovce

Mezi Rathem a Tošenovským to pořádně zajiskřilo i přímo na tiskové konferenci, když se vyslovilo slovo rozkrádání nemocnic.

"Hejtmanům bylo vysvětleno, že pokud budou hovořit v souvislosti s připravovaným zákonem o znárodňování, budeme my hovořit o rozkrádání nemocnic," řekl Rath.

Řekl také, že má spoustu materiálů, které svědčí o "zvláštních" přesunech v krajích. Tošenovský po něm požadoval důkazy. Ministr ale řekl, že je předloží až u soudu. "Vy, když se zdržíte vašich ideologických klišé o znárodňování, tak my se také zdržíme dalších komentářů," řekl Rath.

Dialog mezi oběma aktéry sledovali v Kramářově vile z povzdálí na schodišti ostatní hejtmani.

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl řekl, že Rath se hejtmanům neomluvil a podržel ho v jeho počínání i premiér Paroubek. "Pokud zákon bude schválen, obrátíme se na Ústavní soud," uvedl Bendl

Premiér: nesmějí být cimfrlich

O hodinu později na jiné tiskové konferenci premiér Jiří Paroubek vzkázal hejtmanům, že nesmějí být cimfrlich. "Já se s nimi scházím přestože představitelé jejich strany o mně a mé vládě hovoří jako o bandě loupežníků. A scházím se s nimi. Tak by neměli být tak cimfrlich. Já také nejsme cimfrlich.... To jsou věci, které k politice patří."

Paroubek dodal, že hejtmani vidí zákon jako nadbytečný. "Ale shodují se s námi v tom, že chtějí zisk, který by byl vytvořen akciovými společnosti reinvestovat do nemocnice. Tak v čem se lisí jejich pohled od našeho?"

Připomínky hejtmanů k návrhu zákona o neziskových nemocnicích budou-li věcné a technické, budou do návrhu zapracovány. Pokud by ale šly na podstatu zákona, tedy na snížení role neziskového sektoru, pak "je můžeme jen těžko akceptovat", řekl Rath.

Rath nyní neřeší jen probém nemocnic, ale také praktických lékařů, kteří vyhlásili stávkovou pohotovost. Vadí jim zpožděné platby od VZP, mnohdy až o dva měsíce. Ministerstvo financí poslala VZP v rámci předsunuté platby tři miliardy korun, ta by ale měly platby lékařům urychlit jen asi o deset až dvanáct dní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

VZP dostane od státu tři miliardy korun

Politici se snaží zažehnat stávkovou pohotovost lékařů. Ve středu se dohodli, že dají Všeobecné zdravotní pojišťovně do konce týdne tři miliardy korun jako...

Výběr článků

Načítám