Hlavní obsah

Lidovci napadnou církevní zákon u Ústavního soudu

BRNO

Senátoři koaliční KDU-ČSL hodlají napadnout novelu cíkrevního zákona, který na konci loňského roku schválila Sněmovna především hlasy ČSSD a KSČM. Lidovcům se nelíbí údajné přílišné zasahování státu do chodu církevních charit a diakonií.

Článek

Kontroverzní novelu ve Sněmovně podpořilo na konci listopadu 101 poslanců, právní předpis byl tedy schválen těsnou většinou. Již tehdy však dávali lidovci najevo, že jim nová úprava diakonií a charit příliš nekonvenuje.

"Členové klubu plus další by se měli v úterý podepsat tak, aby se získalo minimálně 17 podpisů a mohlo se to předat cestou právníka Ústavnímu soudu," řekl předseda lidoveckých senátorů Adolf Jílek.

Stížnost podle něj směřuje proti stejným pasážím, které Ústavní soud v listopadu 2002 na podnět senátorů z církevního zákona odstranil. "V novele jsou použity pouze jiné termíny, ale jinak je to prakticky totéž," tvrdil již dříve Jílek.

S novelou souhlasil i Klaus, ne však církve

Novela umožňuje ministerstvu kultury zrušit evidenci církevní právnické osoby, což by mohlo mít podle KDU-ČSL i představitelů katolického kléru pro církve "až likvidační charakter".

Proti novele zákona se hlasitě ozvaly  i další české církve. Neuspěly ale ani u prezidenta Václava Klause, jenž normu podepsal před koncem roku. Podle prezidenta novela neobsahuje ustanovení, která zrušil Ústavní soud v roce 2002.

Klaus svoje rozhodnutí zdůvodnil, že právnické osoby musejí být subjekty podle českého právního řádu, ne podle vnitřních předpisů či pravidel církví. Kardinál Miloslav Vlk pak uvedl, že prezident podpisem porušil ústavu, v níž je jasné slovo o svobodě církve, která v novele není respektována. Klaus se cítil jeho výroky "dotčen". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám