Hlavní obsah

Vít: chřipka naplno dorazí do ČR na konci ledna

– PRAHA

Byť je v současné době chřipkový virus v ČR spíše v defenzívě, hlavní hygienik Michael Vít varuje před boomem chřipky, jenž by měl nastat koncem ledna.

Článek

V letošním roce zhruba o třicet procent stoupl v porovnání s posledním týdnem roku 2005 počet nemocných chřipkou. V minulém týdnu tak registrovali zdravotníci 1338 případů chřipky na 100 tisíc obyvatel. V žádném případě se však nejedná o epidemii chřipky, k tomu by počet onemocnění musel překročit alespoň 2500 případů na 100 tisíc lidí.

Chřipku charakterizují vysoké teploty, bolest hlavy, svalů a kloubů. Je pro ni typický suchý dráždivý kašel a pálení na prsou. Odborníci lidem radí chřipku nepřecházet a vyležet.

O chřipkovém onemocnění se mluví i kvůli nebezpečí šíření ptačí chřipky, která se nejprve objevila v Asii. Stále existuje obava, že by vir ptačí chřipky mohl způsobit smrt miliónů lidí, pokud by se potvrdil jeho přechod z ptactva na člověka.

V Česku je o léky proti chřipce velký zájem

Chřipce lze čelit také očkováním. Česko letos dovezlo přes 760 tisíc vakcín proti chřipce, lidé je nakupovali oproti minulosti ve velkém počtu. Medikamenty se staly žádaným sortimentem kvůli strachu z ptačí chřipky. Lidé si totiž spojili výzvu k očkování proti obyčejné chřipce se strachem z ptačí chřipky, proti níž však vakcína nezabírá.

V minulých letech nebyl mezi Čechy o očkování příliš zájem a ČR vykazovala jeden z nejnižších počtů očkovaných v Evropě. Celkově bylo letos očkováno asi o deset procent lidí více než loni. Na zájmu o vakcíny tak vydělávají především farmaceutické firmy. ČR chce zajistit vakcíny proti chřipce pro 2 milióny lidí, na všechny se však v případě epidemie nedostane.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám