Hlavní obsah

Postihovat zákaz kouření je problematické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákaz kouření na autobusových a tramvajových zastávkách stanovuje od 1. ledna zákon. Problémem pro kuřáky, ale i strážníky je však hranice, kde taková zastávka začíná a kde končí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zákon přesně nedefinuje, co je zastávka a co nikoli.

Článek

"Zákonodárce v případě protikuřáckého zákona na vymezení pojmu zastávka jednoznačně zapomněl. Definice, kterou obsahuje zákon o pozemních komunikacích, je pro dané účely nepoužitelná," řekl Právu šéf Dopravního inspektorátu Jihlava Peter Halán.

Jasno nemají ani strážníci. Potvrdil to i ředitel Městské policie v Mělníku Svatopluk Zachoval. "Byli jsme se se strážníky na zastávkách podívat a sami nevíme, jak jejich hranice vymezit. Mnohde je to velmi nejednoznačné a nejasné a nenašel jsem v žádných dokumentech jasné vymezení. Jednoznačné je to v případě, že lidé kouří v budce na zastávce, takže kuřáka na nový zákon upozorníme," řekl Zachoval.

Stříšky nad čekárnami budou zřejmě oporou pro městskou policii v celé republice.

Jen pod stříškami

"My pokutujeme pod přístřešky. Pokud je totiž zastávka osazena čekárnou, v jejím prostoru je to jednoznačné," prozradil zástupce ředitele MP Jihlava Stanislav Maštera.

Stejně k novému zákonu přistupují i českobudějovičtí policisté. "Kontrolujeme kuřáky jen pod stříškami, tam kde nejsou, si může každý kouřit, jak chce," sdělila mluvčí českobudějovické policie Lucie Ptáčková.

"Prohledal jsem všechny ostatní předpisy a nikde není ani předběžná definice, co to přesně ta zastávka je, takže by to mělo být vysvětleno v tom protikuřáckém zákoně. A pokud to tam není, tak záleží jen na logickém úsudku policistů, odkud kam vlastně zastávka sahá," řekl v neděli Právu advokát Vratislav Cimr.

"Právních názorů na tuto problematiku je více. Navíc jde o novou normu, takže k ní přistupujeme opatrně. Zastávkou jsou pro nás přístřešky, místa bezprostředně okolo označníků a také prostory vymezené třeba příčným či jiným značením," řekl Právu ředitel Městské policie v Olomouci Pavel Skalický. 

"Přiznám se, že z pojmů nástupiště, přístřešek nebo čekárny veřejné silniční a drážní dopravy a městské hromadné dopravy příliš moudří nejsme," konstatoval ředitel Městské policie Pardubice Petr Kvaš. "Zákon sice hovoří o zastávce, ovšem blíže nespecifikuje nástupní místo. Není vůbec jasné, jak je každá ze zastávek dlouhá a široká. Například na Masarykově náměstí před budovou ČSOB je nástupní místo snad stometrové. Jeho hranice ale neznáme," prohlásil Kvaš.

Pomohou samolepky?

"Jak vymezit prostor jednotlivých zastávek, si zatím opravdu nedokážu představit. Měl by mi to někdo, kdo ten zákon uvedl v život, vysvětlit. Četl jsem už asi čtyři právní výklady, ale zatím nezbývá nic jiného než čekat, co vlastně ukáže praxe. Zatím když počasí dovolí, tak na každou krytou zastávku právě instalujeme nápis Zákaz kouření," řekl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.

"Sporná je právě definice pojmu zastávka. Protože ze zákona není jasně zřejmé, co je to prostor zastávky, čekáme na právnický rozbor, zda jsou stále v platnosti normy definované v minulosti jednou z vysokých škol, kde je pojem zastávka vymezen," řekla Právu Eva Čížková z Městské policie v Hradci Králové. Existenci norem objevili strážníci ve čtvrtek, výsledek pátrání očekávají počátkem příštího týdne.

Dopravní podnik města Brna problém s přesným vymezením nástupiště nemá, pro jeho potřeby je to - v případě, že se jedná pouze o zastávku s označníkem při kraji vozovky - úsek chodníku v délce pět metrů před a 30 metrů za označníkem, tedy takový úsek, ve kterém je podle platné legislativy zakázáno parkovat na vozovce, uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Do nového roku bez cigaret

Přestat kouřit patří mezi jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Vydržet však vůbec není jednoduché. Proto odborníci doporučují - nechte si poradit!

Výběr článků

Načítám