Hlavní obsah

Paroubek láká voliče na prosperitu a stabilitu

PRAHA

Vystoupení premiéra Jiřího Paroubka ČSSD v Nedělní partii televize Prima se neslo v ryze předvolebním duchu a překvapivě nebylo konfrontační. Jiří Paroubek naznačil zaměření kampaně. "Prosperita a stabilita bude s největší pravděpodobností naše volebním heslo."

Článek

Podobnou strategii uplatnil i ministr financí Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce na ČT 1. Paroubek naznačil představu vývoje ČR v případě, že by ČSSD vyhrála volby: "Když vyhrajeme, bude růst HDP ročně sedm až osm procent, poroste dál reálná průměrná mzda, bude klesat nezaměstnanost na 6 procent, což je úroveň nejúspěšnějších zemí v Evropské unii."

Sociální demokracie nemíní ustoupit od idey sociálního státu: "Kritériem státu je to, jak se umí postarat o lidi. Sociální stát se postará o sociálně slabé, o staré, o důchodce, ale musíme se pohybovat v tom, na co máme. Potřebujeme vyšší důchody, důchody zaostaly za posledních deset letech za růstem mezd." Otázkou ovšem jsou podle Jiřího Paroubka zdroje. Kritizoval návrh lidoveckého poslance Severy ohledně mateřských přídavků: "Na to nemáme. Rodičovské přídavky by měli narůstal postupně, ročně o třetinu a čtvrtinu, aby to do roku 2010 bylo 7000 korun." I Sobotka byl pro rozložení růstu přídavků na děti do tří let.

Paroubek by podpořil i Škromachovu ideu plošných příspěvků: "Souhlasím s tím, pokud budou peníze."

Zmínil také, že míní pokračovat v boji proti korupci. Dokladoval to na zákonech o střetu zájmů, o veřejné zakázce, o konkurzu a vyrovnání, o koncesích. "To je ta správná základna pro boji proti korupci ." Zda se využije i provokatérů, se podle něj musí ještě zvážit.

O ochraně pro jeho ženy

Jiří Paroubek naznačil, že ochranka byla poskytnuta jeho ženě, protože se hrozba mohla týkat jeho samého, což však v přímé otázce nepotvrdil. Naznačovala to jeho slova: "Nemyslím si, že by se dělo něco dramatického, ochrana ústavního činitele je běžná a jsou-li určité indicie, je logické že bývají chráněni i jeho rodinní příslušníci."

Premiérovi nevadí ani inzeráty s Rathovým portrétem, které se v tomto týdnu objevily v českém tisku a mají titulek "V roce 2006 Vám zajišťujeme více zdravotní péče i léků," "Nemáme jinou možnost, než uvést na správnou míru fakta, která se týkají činnosti ministerstva zdravotnictví a celého resortu zdravotnictví," řekl Paroubek v diskusním pořadu televize Prima.

Sdělil také, že nehrozí, že by nás Rusko odpojilo od plyn jako Ukrajinu, protože smlouva s Ruskem je dobře ošetřena a s Ruskem máme dobré obchodní vztahy. Naznačil ale, že do budoucna by jaderná energie byla možným řešením.

Reklama

Výběr článků

Načítám