Hlavní obsah

Lékárníci nadále hrozí stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V diskusním pořadu TV Nova Sedmička pravil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba pohrozil stávkou lékárníků. Komora o možné stávce bude jednat ve středu.

Článek

 "Podle toho, jak se chová pan ministr Rath, tak se obávám, že stávka bude nevyhnutelná," uvedl Chudoba. Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl hostem dnešní televizní debaty v ČT, soudí, že stávka není řešení a pouze zmenší prostor pro jednání.

"Lékárníci zůstávají ve stávkové pohotovosti. Je možné, že přejde ještě během ledna ve stávkový stav," pravil Chudoba. Stávkou hrozil poté, co v pořadu David Rath nastínil další postup v regulování cen léčiv.

"Lékárny v nemocnici fungovat budou," snažil se vyvrátit obavy pacientů ministr zdravotnictví David Rath. Vysvětlil současně, proč dochází ke snížení úhrad: "Šlo o snížení úhrad na úroveň v jiných evropských zemích. Někde se platilo zbytečně mnoho. Protože výrobci nestačí cenu snížit tak rychle,  tak jsme nejprve snížili marže, aby nenarostly doplatky pacientů." Ministerstvo zdravotnictví podle Ratha zvažuje další snížení obchodní přirážky na léky.

Druhý krok avizoval ministr na únor. Podle něj doplatky pacientů nevzrostou a VZP ušetří 1,5 miliardy korun. Rath také zdůraznil, že je to součást snahy snížit dluh VZP. "VZP má 11 miliard dluh, ředitelka  Musílková dokonce proponovala 16 miliard, nám se to podařilo zastavit," dodal ministr.

Na hrozbu stávkou Rath reagovat, že také plánuje umožnit lékařům vydávat léky: "Lékař bude schopen vydat lék sám, je to perspektivní, aby lékař mohl vydat lék, zejména když se kolegové lékárníci chovají tak, že by část lékáren uzavřeli."  

Rath odmítl, že problém vyvolal sám

Jeho nevýrazný protivník, senátor za ODS Tomáš Julínek, namítal, že celý problém vyvolal ministr sám: "Bavíme se o problému, které vytvořil ministr, rozhádal lékárníky, ohrozil male výdejny a tím pacienty."

Rath namítl, že změna byla dlouhodobě plánovaná a chystala ji již jeho předchůdkyně. Rath také uváděl, že lékáren přibývá: "Vždy, když byla snižována marže lékárníků, a to už se stalo dvakrát, říkali totéž, že zkrachují. Za dobu, kdy se několikrát snižovala marže, lékáren přibývá, máme jich 2300."

Chudoba tvrdil: "Čtvrtina lékáren ohrožena bude." Senátor ho podpořil: "To co říká pan Chudoba, je jednoznačné, jsou tu velké lékárny ve velkých zařízeních, těch je 400 a patří státu. Ty mají polovinu obratu, malé výdejny ale jsou ohroženy." Rath korigoval jeho slova s tím, že těchto lékáren je jen 37, ostatní jsou při krajských nemocnicích a spadají tedy pod kraje.

Podle Julínka navíc pacienti zaplatí víc, podle statistiky se doplatky důchodců za léky zvyšují.  David Rath mu oponoval, že je to také otázka, kde si léky vyzvedávají: "V nemocnicích jsou léky bez doplatků, jinak mohou být doplatky vysoké, zisky majitelů lékáren jsou nadstandardní"

Ušetří pacienti?

David Rath ale přiznal, že předem neví, zda pacienti skutečně ušetří, že se to bude muset teprve vyhodnotit a že to bude záviset na konkrétních případech.

Ministr financí Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce řekl, že nestoupnou doplatky pacientů:  "Nedojde ke zvýšení doplatky kvůli snížení marží." Dodal že za chudé se zvyšují platby do systému. 

Anketa

Ušetří po snížení marží pacienti na lécích?
Ano
23 %
Ne
72 %
Nevím
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2750 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám