Hlavní obsah

Sníh lákal lyžaře do hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Intenzivní sněžení připravilo lyžařům na závěr týdne skvělé podmínky pro sjezdaře . Tisíce jich je v sobotu zamířily do Krkonoš a Orlických hor. Hůře na tom byli běžkaři, kterým na mnoha místech zkomplikovaly požitek z jízdy polámané stromy.

Článek

V horách na východě Čech svítilo slunce a lyžaře uvítaly upravené tratě. U některých vleků se muselo až deset minut čekat. V Krkonoších stále platil druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Velké množství lyžařů zamířilo také do horských středisek v Libereckém kraji. Lyžaři zaplavili také nejznámější jizerskohorské středisko Bedřichov.  U čtyřsedačkové lanovky na Lysou horu se tvořily fronty až na 25 minut a u vleků na čtvrt hodiny.

Na Čertovu horu se nechaly vyvézt stovky běžkařů. Po upravených tratích se odtud dostali až na hřebeny Krkonoš. Museli si však stále dávat pozor na polámané stromy stejně jako běžkaři v horách Orlických

Také v Krušných horách množství namrzajícího sněhu na stromech, které se lámaly, zkomplikovalo provoz na Krušnohorské lyžařské magistrále. Běžkaři se proto museli vydat na náhradní trasy. Skiareál Lipno v jihočeské části Šumavy, je od čtvrtka kvůli nebezpečí pádu stromů zavřené. Nepodaří se ho zprovoznit ani v neděli. Výborných sněhových podmínek v lyžařském areálu Zadov na Prachaticku proto využilo více než 2000 lidí.

Podobná situace byla v Beskydech, kde záchranáři běžkařům kvůli polomům nedoporučovali chůzi na hřebenech. Naopak milovníci sjezdového lyžování měli v horách velice dobré podmínky. Otevřena byla všechna lyžařská střediska. Jejich majitelé však o víkendu očekávají jen průměrnou návštěvnost. Dopravu totiž v minulých dnech zkomplikovala sněhová kalamita. Na nejvyšším vrcholku Beskyd, Lysé hoře, leží 220 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám