Hlavní obsah

Rath navštívil nečekaně brněnské nemocnice

Právo, Jan Trojan
BRNO

Ministr zdravotnictví David Rath pokračoval v pátek v sérii neohlášených návštěv nemocnic, tentokrát si vybral Brno.

Článek

"Dozvěděl jsem se to až ráno, chvilku před jeho příjezdem. Pan ministr nejprve prošel některými pracovišti, která si sám vybral. Trošku obtížně jsme ho hledali," řekl Právu s úsměvem ředitel první navštívené Fakultní nemocnice Brno (FNB) Jan Burian.

Nejdříve ministr zamířil do chirurgické a úrazové ambulance. Podle Buriana byl překvapen, kolik lidí tam ošetřovali. S pacienty, sestrami i lékaři hovořil na jednotce intenzívní péče hematoonkologické kliniky, zavítal rovněž na gastroenterologii. Některým pacientům rozdal autogramy.

"Nebyla to přepadovka v pravém smyslu slova, spíše přátelská návštěva," říká Rathův náměstek Michal Pohanka. Ostatně i Rath při odchodu z této nemocnice prohlásil, že má příznivý dojem. Připustil však, že při neohlášených návštěvách se soustřeďuje na místa s avizovanými problémy.

"A konkrétně ve FNB proběhla nedávno aféra s odběry tkání, kterou vyšetřuje policie," připomněl ministr. Dalším důvodem návštěvy také bylo prosincové omezení zdravotnické péče, zavedené ovšem na jeho výzvu v rámci úspor.

V návštěvách chce ministr pokračovat

"Dojem mám celkem příznivý, v krátkých rozhovorech s nemocnými i s personálem jsem se nesetkal se zásadními stížnostmi, ani na vedení nemocnice. Neviděl jsem zjevný nepořádek. To mě do jisté míry uklidnilo, protože jsem měl do předem trochu pochybnost," připustil. Nevyloučil, že neohlášené návštěvy v dalších nemocnicích v nejrůznějších regionech země budou pokračovat.

Rath u sv. Anny ujistil personál svojí podporou další existenci kardiocentra, jehož ředitele Jana Černého o den dříve odvolal. Nevyloučil pozdější sjednocení tohoto špičkového pracoviště s touto nemocnicí, nejdříve ale počká na výsledky analýzy péče a rozvoje i hospodaření. V Brně navštívil ještě Úrazovou nemocnici. Tamní ředitel Miloš Janeček o ničem nevěděl, ale z náznaků v médiích si odvodil, že ministr přijede. Takže ho spíše očekával. Ve FNB na Ratha čekali novináři fakticky všech médií.

Rath se pozdravil s Kerndlem

Před vchodem do brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny se Rath setkal se zpěvákem Laďou Kerndlem. "Ahoj, co ty tady? Já si nesu vincentku. Nechceš si připít? Pamatuješ se na náš krásnej dixieland?" podává ruku hvězda šoubyznysu ministrovi. Ten s úsměvem odpovídá a ptá se na zdraví, také on Kerndlovi tyká.

"Známe se ještě z doby, kdy jsme hrávali pro společnosti, které vyrábějí léky, a pan Rath tam jezdíval. Má rád jazz a swing, tak jsme si potykali už tenkrát," objasnil Kerndl nečekané setkání Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám