Hlavní obsah

Lékárníci: Léky vydáme jenom na nové recepty

PRAHA

Vedení České lékárnické komory (ČLK) doporučilo zaměstnancům lékáren, aby akceptovali pouze nové recepty, které jsou platné od počátku roku. Lékaři mnohdy předepisovali léky i v lednu na staré formuláře, neboť o změně nebyli informováni. Pokud tedy pacienti předloží v lékárnách staré recepty, odejdou s nepořízenou.

Článek

Lékárníci se od ledna obávali toho, že jim nikdo neproplatí vydané medikamenty. Ministerstvo ve středu vyzvalo zdravotní pojišťovny, aby po přechodnou dobu staré recepty uznávaly. Některé z nich vyšly ministerstvu vstříc.

Platná vyhláška ale podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby dovoluje přijímat jen nové tiskopisy. "Nemůžeme vystavovat lékárny nebezpečí, že se za dva roky někdo probudí ve zdravotní pojišťovně a bude uplatňovat sankce proti lékárně," mínil Chudoba. Podle něj se lékárny musejí řídit pouze písemnými instrukcemi.

"Prodloužení platnosti starých tiskopisů by mohlo účinně zajistit jedině Ministerstvo zdravotnictví změnou vyhlášky," upozorňují lékárníci.

Ministerstvo: za zmatek může VZP

Podle ministerstva pode vedením Davida Ratha (za ČSSD) za chaos s recepty může Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která recepty v dostatečném předstihu neupravila tak, jak určuje platná vyhláška. VZP ale toto obvinění odmítla.

Někteří lékaři si stěžovali na to, že ještě loni na podzim získali u VZP staré recepty, aniž je někdo upozornil na jejich omezenou platnost. Pojišťovna předpokládala, že lékaři, kteří si je na podzim koupili, je také do konce roku využijí, tvrdil mluvčí VZP Jiří Suttner.

Podle Suttnera VZP chce vyměnit neplatné recepty za nové. Požadavku ministerstva přijímat po přechodnou dobu staré formuláře se rozhodly vyhovět i další pojišťovny.

Anketa

Kdo je nejvíce odpovědný za chaos s uznáváním receptů?
vedení VZP
11 %
ministerstvo zdravotnictví
83,6 %
lékárníci
5,4 %
Celkem hlasovalo 2195 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám