Hlavní obsah

Likvidaci kalamity na jihu Čech brzdí polomy

Právo, Pavel Orholz, Vladimír Vácha

Především polámané stromy padající pod těžkým sněhem ztěžovaly ve čtvrtek snahu energetiků a silničářů vrátit život na jihu Čech do normálu. Vyvrácené smrky dokonce donutily uzavřít lyžařský areál na Lipně a v Nové Bystřice museli uzavřít sportovní halu, neboť měli obavy z možného prolomení střechy těžkým sněhem.

Článek

Montážním četám se přesto podařilo odstranit téměř všechny poruchy na elektrickém vedení včetně čtyřech nových. Situace se uklidnila v Českých Velenicích.

"Mimo provoz zůstává pět trafostanic. Ještě odpoledne byla kritická situace v obci Dolní Jílovice nedaleko Čertovy stěny na Šumavě, ale i tam se již podařilo dodávky proudu obnovit.

Bez elektřiny jsou ještě některé lokality v jižní části okresu Jindřichův Hradec (London, Hejlíček, Řasy, Zadní Dvůr - farma, Fišerovy chalupy, Tři Facky). Montéři se budou snažit zprovoznit i tato místa, ale pokud se jim to do tmy nepodaří, dopravíme tam náhradní energetické zdroje," řekl Právu ve čtvrtek večer mluvčí společnosti E.ON Česká republika Vladimír Vácha s tím, že bez proudu zůstává již jen několik desítek lidí.

Stav nouze pro trvající nepříznivé počasí nadále trvá. Ještě ve čtvrtek odpoledne čekali na energii marně v asi čtyřech domcích v Suchdole nad Lužnicích a v sousedící osadě Tři Facky, kde žije asi deset lidí, převážně důchodců.

"Náš domek sice stojí ještě v Suchdole, ale s Třemi Fackami máme společnou trafostanici, kterou ještě neopravili. Zažíváme opravdu těžké chvilky. Potraviny jsem dal do sněhu, snad vydrží. Na nedaleké zemědělské usedlosti musí dojit několik krav ručně. Pro vodu chodíme jako za dávných časů do studně. Hlavně důchodci se s tímto stavem těžce vyrovnávají, vždyť ti, co topí elektrikou, mají v domech sedm stupňů," stěžoval si krátce před čtvrtou odpoledne Rudolf Kaláb.

Výpadky elektřiny se mohou opakovat

"Uplynulé dny přinesly občanům kraje spoustu těžkostí a lze jen obdivovat trpělivost, s jakou je snášeli. Zásluhou intenzivního nasazení složek integrovaného záchranného systému a jejich spoluprácí s dodavateli energie i pomoci vojska se poměrně v krátkém čase podařilo důsledky sněhové kalamity zvládnout tak, že nebylo nutné vyhlašovat krizový stav," konstatoval v rozhovoru s Právem po čtvrtečním jednání bezpečnostní rady kraje hejtman Jan Zahradník (ODS).

Dodal, že vzhledem k padajícím stromům se mohou výpadky elektřiny ještě v některých místech kraje opakovat. "Rozhodli jsme proto ponechat náhradní energetické agregáty ještě dál v záloze. Vyžádal jsem si také i ujištění, že ani během nadcházejícího víkendu nepoleví práce při odstraňování všech poruch i případných nových překážek na komunikacích," zdůraznil Zahradník.

Kvůli polomům byly ve čtvrtek uzavřené silnice na Českokrumlovsku z Větřní do Rožmberka, z Náhořan do Větrné a ze Zátoně na Svéráz. "Počet výjezdů k padlým stromům se oproti předchozím dnům sice snížil o polovinu, přesto jsme ve čtvrtek napočítali přes čtyřicet zásahů hlavně na Českokrumlovsku a Českobudějovicku," sdělila mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková.

Situace se naopak téměř zcela stabilizovala na železnici. "Za celý den jsme museli likvidovat pouze jediný vyvrácený strom na trati Tábor - Bechyně, aniž byla přerušena osobní doprava," uvedl zástupce vrchního přednosty Správy dopravní cesty Č. Budějovice Břetislav Adámek. Dodal, že železničáři už začali se zprovozňováním jediné dosud zablokované trati Rybník - Lipno nad Vltavou.

"Krátce před druhou odpoledne jsme měli pod proudem už úsek z Rybníka do Vyššího Brodu. Trať je tady volná a průjezdná. Pokud nenastanou komplikace, dokončíme zbývající úsek v průběhu pátku," upřesnil Adámek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám