Hlavní obsah

Otepluje se, stále však hrozí náledí a padající stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Oproti předcházejícím dnům se ve čtvrtek ulevilo motoristům, celkové oteplení na území ČR redukovalo množství sněhové nadílky i na silnicích. Především ve vyšších horských polohách se ale stále vytváří náledí. V jižních Čechách energetici stále bojují se středečními výpadky elektrického proudu, ve čtvrtek ráno bylo bez elektřiny ještě asi 250 lidí.

Článek

Situace v jižních Čechách se výrazně zlepšila, ve středu ráno bylo bez proudu až 20 tisíc lidí. Přes noc se energetikům podařilo obnovit dodávky do dalších míst a předpokládají, že během dne půjde proud na všech sítích vysokého napětí.

Problémům čelili pracovníci energetických závodů v jižních částech okresů České Budějovice a Český Krumlov a v jihozápadní části Jindřichohradecka. Mluvčí energetické skupiny E.ON Vladimír Vácha řekl, že ve čtvrtek ráno bylo bez napětí 26 trafostanic, z nichž pouze sedm napájí proudem domácnosti. Stav nouze, který energetici v kraji vyhlásili v úterý, ovšem trvá a podle Váchy skončí až se zprovozněním všech linek.

Místy se tvoří na silnicích náledí

Hlavní tahy v jižních Čechách jsou nyní sjízdné se zvýšenou opatrností a zimní výbavou, po chemickém ošetření na nich místy leží rozbředlý sníh. Pro kamióny bez sněhových řetězů je neprůjezdná silnice I/39 mezi Pernekem a Volary na Prachaticku, problémy mohou mít i ve vyšších polohách Českokrumlovska.

Kvůli nebezpečí padajících stromů zůstávají v Jihočeském kraji uzavřeny tři menší silnice, navíc se hlavně ve vyšších polohách vytváří náledí. Místy mohou jízdu zkomplikovat také sněhové jazyky a závěje. Hasiči varují před pádem dalších stromů a větví, ale i těžkého sněhu ze střech.

"Vzhledem k tomu, že už tolik nesněží, se situace v kraji oproti minulým dnům uklidnila," řekl dispečer jihočeských silničářů Libor Průcha. Řidiči by však podle něho měli dál jezdit se zvýšenou opatrností, hlavně v lesních úsecích a na mostech může vozovka namrzat.

V obcích na Vsetínsku se sněhem pomáhá armáda, vojáci odklízejí sníh například v Karolince v Beskydech.

Pád stromů hrozí i na Vysočině

Všechny dopravní komunikace na Vysočině jsou podle dispečinku zimní služby cestářů s opatrností sjízdné. Na Pelhřimovsku stále hrozí pád stromů na vozovku, na Jihlavsku a Žďársku silničáři varují před sněhovými závějemi a jazyky. Dálnice D1 je sjízdná bez omezení, vozovka je holá, vlhká.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují ve čtvrtek motoristům silničáři z Olomouckého kraje. Na vozovkách se místy tvoří sněhové jazyky. Motoristé také mohou na některých silnicích narazit na námrazy.

"Na některých silnicích v otevřených úsecích se navíc začínají tvořit námrazy. Opatrnost je určitě na místě," řekl dispečer přerovských silničářů. Na námrazy by si řidiči měli dávat pozor také na Jesenicku.

Moravskoslezském kraji havaroval na namrzlé vozovce kamión, řidič dostal smyk a vyjel mimo vozovku. Vůz jel z Nebor na Vendryni k hranicím se Slovenskem. Nikdo na místě nehody nebyl zraněn.

Na Vsetínsku stále odklízejí vydatnou sněhovou nadílku. "V noci na čtvrtek odvezli vojáci více než 800 tun sněhu ve Vestíně," sdělila Eva Stejskalová ze vsetínské radnice. Kromě veškeré místní techniky byly do práce zapojeny také tři vojenská vozidla. "Armádní pomoc využije Vsetín ještě ve čtvrtek dopoledne, pak se vojáci i s technikou přesunou do Velkých Karlovic," dodala Stejskalová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám