Hlavní obsah

Půl metru nového sněhu není na horách výjimkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Během posledních čtyřiceti let spadlo za den na území Čech a Moravy více než půl metru nového sněhu více než stotřicetkrát. Naposled se tak stalo na horách v pondělí. Podle šéfa klimatologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radima Tolázse je množství nově napadeného sněhu výjimečné pouze ve srovnání s minulými zimami. "Jde o normální lednovou zimu," řekl.

Článek

Rekord v množství čerstvého sněhu drží Deštné v Orlických horách, kde napadlo během 5. března roku 1970 přesně tři čtvrtě metru nového sněhu. O sedm let později v Bohdalově na Žďársku spadlo už 2. listopadu 72 centimetrů bílé nadílky. O šest centimetrů nového sněhu méně naměřili v Harrachově na Mikuláše před sedmi lety.

Úhrny nového sněhu napadaného za jednu zimu se podle Tolásze pohybují průměrně kolem jednoho až dvou metrů. Protože ale sníh průběžně odtává a sesedává, jara se v takovém množství nedočká.

Od úterního do dnešního rána připadlo podle ČHMÚ v jižních Čechách, zejména v oblasti Šumavy a Novohradských hor, dalších deset až 26 centimetrů nového sněhu. V oblasti Českomoravské vrchoviny, na Moravě a ve Slezsku pět až 19 centimetrů.

Na území Čech a Moravy je nyní většinou sněhová pokrývka vysoká pět až 30 centimetrů, na Šumavě a v Novohradských horách leží 50 až 80 centimetrů, v Krušných horách leží sněhu půl metru, v Jizerských horách do 128 centimetrů, v Krkonoších do 150 centimetrů. V Jeseníkách čeká na lyžaře místy až 166 centimetrů sněhu, a v Beskydech dokonce 223 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám