Hlavní obsah

Nad Musílkovou se už stahují mraky

– PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) se chystá 17. ledna na schůzi Sněmovny prosadit odvolání ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové. Není však jasné, zda nalezne ve Sněmovně potřebnou podporu mezi koaličními lidovci.

Článek

Lidovecký odborník na zdravotnictví Josef Janeček zatím nechtěl prozradit, zda zvedne ruku pro odvolání šéfky VZP. "Z celého sporu až příliš vyčnívá osobní nevraživost mezi Rathem a Musílkovou," sdělil Novinkám Janeček. Podle něj lidovci ve Sněmovně podpoří takové řešení, které by "co nejméně narušilo fungování zdravotnického systému".

Politici KDU-ČSL se již během listopadového zavedení nucené správy na VZP vyjadřovali mnohem smířlivěji než sociální demokraté, kteří podporují razantní postup ministra Ratha.

Pokud by se ČSSD nepodařilo přesvědčit menší koaliční KDU-ČSL a US-DEU, museli by politici soc. dem. hledat podporu u jiných parlamentních stran. Souhlas s odvoláním Musílkové od občanských demokratů je velmi nepravděpodobný, protože ODS se za vedení VZP postavila.

Otazníkem je postoj komunistů, ti by mohli být k Rathovým požadavkům vstřícnější. Komunisté například v prosinci podpořili změnu zákona o VZP, nyní již ředitelku jmenuje a odvolává Sněmovna. Dříve mohli poslanci šéfa VZP pouze volit, nikoli odvolávat. Šéf VZP má nyní čtyřletý mandát, podle starých právních norem nebylo jeho působení časově omezené.

Odchodem Musílkové by vznikl chaos, tvrdí mluvčí VZP

"Ředitelka se rozhodla, že ke konci prosince neodejde proto, aby v pojišťovně nevznikl stav, že zde nebude statutární zástupce s plnými pravomocemi," řekl v pondělí Právu mluvčí VZP Jiří Suttner. "Původní prohlášení Musílkové o odchodu z funkce důsledky právního vakua neřešilo, to by jí mohl někdo vytýkat," uvedl Suttner. Podle něj je změna názoru ředitelky "lidsky pochopitelná, neboť již déle čelí enormnímu tlaku".  

Podle Suttnera ředitelku nyní zastupuje Vratislav Matys, jenž je ředitelem ekonomického úseku. "Nemá ale pravomoci statutárního zástupce a to znamená, že statutárním zástupcem je pouze ředitelka Musílková. Bude ve funkci do doby, než Sněmovna zvolí nového ředitele. Pojišťovna by totiž nemohla některé činnosti uskutečnit," uvedl Suttner. [celá zpráva]

"Nutnost kontrasignace všech rozhodnutí ředitelky nuceným správcem Antonínem Pečenkou však vede ke zbytečnému prodlužování lhůt ve VZP," tvrdil Suttner.

Suttner: VZP oceňují zejména v zahraničí

Mluvčí VZP pro Novinky uvedl, že " velkým úspěchem manažerky Musílkové je 65 procent podílu pojištěnců na trhu". To podle něj "je obdivuhodné v situaci, kdy v ČR funguje devět zdravotních pojišťoven". Suttner mínil, že VZP je s uznáním hodnocena především v zahraničních odborných kruzích. Dále si Suttner považuje, že "VZP a její dceřinná společnost zajistila jako první zdravotní pojištění pro cizince".

Největší slabinou ředitelky Musílkové je podle Suttnera nedostatek tvrdého jednání. "Paní ředitelka je až příliš korektní a slušná, měla kolem sebe asi více kopat," řekl mluvčí. Suttner zopakoval argumenty VZP, že vina za dluhy pojišťovny je především na ministerstvu zdravotnictví, jež je mělo způsobit svými vyhláškami.

Rath uvalil nucenou správu na VZP loni 10. listopadu. Rath byl dlouholetým kritikem hospodaření vedení VZP již v době, kdy byl šéfem České lékařské komory. Trnem v oku mu je především zadlužení VZP, které přesahuje deset miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Musílková změnila názor, nechá se odvolat

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková nechce dobrovolně rezignovat na post šéfky největší zdravotní pojišťovny. Komplikuje tak plány...

Výběr článků

Načítám