Hlavní obsah

Část jižních Čech zůstává stále bez proudu

Právo, Novinky, ČTK, sch, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Na jihu Čech se situace po sněhovém přívalu zlepšuje jen velmi pomalu. V průběhu středy zůstávaly bez proudu ještě tisíce obyvatel jižní části kraje. Jen dopoledne bylo mimo provoz kolem 280 trafostanic a bez elektřiny stále na 20 000 lidí.

Článek

V některých místech  se podařilo dodávky sice obnovit, ale naopak přibývaly lokality, kde spadlé stromy elektrické vedení opět přerušily. Šlo se zejména o desítky obcí v okresech České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Zvýšeným úsilím montážních čet, kterým pomáhali do nepřístupných míst hasiči a silničáři, se odpoledne podařilo snížit počet nefungujících trafostanic na 154.

"Dohodli jsme se s energetiky, že do míst, kde zatím nelze poruchy odstranit, dáme deset energetických centrál. Pět jich poskytne E.ON a pět jihočeský Hasičský záchranný sbor," řekl Právu hejtman Jan Zahradník (ODS).

Jen zvolna se lepšila průjezdnost silnic druhých a třetích tříd. Zejména v Novohradských horách zůstaly ve středu některé menší obce zcela nepřístupné. "Na Paseky a Vyhlídky se nikdo nedostane. Ještě že máme s jejich obyvateli alespoň telefonické spojení. Autobusy do Šejb a na Hojnou Vodu se dostávají jen velmi obtížně a před řidiči je třeba smeknout klobouk," komentoval situaci v Horní Stropnici na Novohradsku starosta Václav Kučera (KSČM).

Dobrou zprávu pro cestují měli ve středu alespoň České dráhy. Vlaky jezdily se zvýšenou opatrností na všech hlavních tazích, ať již na Jihlavu, Plzeň či Prahu. Provoz byl zastaven pouze na šumavské Lipence z Rybníku na Lipno nad Vltavou.

Velenice bez vody

Problémy neustoupily ani v tří a půl tisícových Českých Velenicích. Energetici sice v 11 hodin obnovili naplno dodávku elektřiny, obyvatelé se však museli obejít bez pitné vody v kohoutcích. Tekutinu zajišťovaly po celý den dvě cisterny a jeden traktor s nádrží, které vodu přivážely až z Jindřichova Hradce.

Důvodem pro nedostatek vody bylo úterní přerušení dodávky proudu, takže čerpadla nemohla ze studní u pískoven v Halámkách dodávat do městského rezervoáru vodu a ten se mezitím vyprázdnil. Stěpán Tisoň ze společnosti Vodovody a Kanalizace Jižní Čechy zdůraznil, že dodávky vody společnost plně obnoví ve čtvrtek. 

Stromy padají i na Vysočině

Vlaky na Vysočině mají od úterý zpoždění. Na tři hodiny byla ve středu přerušena doprava na železniční trati Havlíčkův Brod-Humpolec, železničáři tam preventivně odstraňovali stromy, jež hrozily zřícením na koleje. Kmeny zatarasily trať na třech místech Vysočiny, a to mezi Novou Cerekví a Pelhřimovem, mezi Šlapanovem a Dobronínem, a také mezi Dačicemi a Slavonicemi.

Neprůjezdná byla ráno silnice z Třebíče na Svatoslav a Čechtín. Mezi obcemi Želiv a Křelovice neprojeli autobusy ani nákladní auta. Hasiči za noc vyjížděli k dalším padesáti případům.

Všechny tahy v západních Čechách byly většinou sjízdné a mokré, v noci sněžilo pouze na Klatovsku a nad ránem na Tachovsku. V regionu jsou teploty kolem nuly a vozovky mohou místy namrzat. Silničáři doporučují na všech úsecích zvýšenou opatrnost. Sněžit by mělo na západě Čech pouze ojediněle.

I dopravní komunikace v severních Čechách jsou sjízdné. Silničáři však varují před nebezpečím námraz. Ve vyšších polohách Krušných a Jizerských hor leží místy na silnicích vrstva ujetého sněhu.

Poměrně příznivé podmínky jsou pro motoristy ve středních Čechách, kde jsou všechny silnice sjízdné.

Ve východních Čechách sníh není na ústupu

Ve východních Čechách, předvevším na území Pardubického kraje v některých místech stále padá nový sníh.

V Pardubickém kraji přes noc sněžilo na celém území (napadlo kolem 5 centimetrů nového sněhu), nejvíce byl postižen jih kraje (Železné hory - Třemošnicko, Hlinecko a Skutečsko, sněhové přeháňky ovlivnily sjízdnost silnic i na Lanškrounsku, a Žamberecku. V terénu je veškerá technika silničářů, silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Sněhové jazyky jsou hlášeny ve vyšších polohách Hlinecka, Chrudimska, Králicka a Orlicko-ústecka.

Od středních poloh je nutné prakticky na všech silnicích Pardubického kraje počítat s rozbředlou vrstvou sněhu. Silnice I/11 přes Suchý Vrch a I/43 Červená Voda - Králíky - Dolní Lipka, které jsou udržované inertním posypem, mají souvislou vrstvu ujetého sněhu po pluhování. S tří až deseticentimetrovou vrstvou ujetého sněhu je nutné počítat takřka na všech silnicích II. a III. tříd.

V Beskydech pomůže i armáda

Husté sněžení komplikuje ve středu ráno dopravu na většině území Zlínského kraje. Hasiči po celou noc vyjížděli k desítkám spadlých stromů, které neunesly tíhu velkého množství sněhu a zatarasily některé silnice. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu rozbředlá vrstva sněhu.

V úterý přibylo ve Vsetíně 12 cm sněhu. Okolní obce na Vsetínsku jsou na tom ještě hůře a starostové obcí se shodují, že na začátku zimy není takové množství sněhu ani na Valašsku obvyklé. "Sněhu je hodně, techniky málo a lidem už docházejí síly. Máme nevýhodu, že domy v Karolince jsou postaveny na poměrně malém území, máme problémy s průjezdností, sníh navíc není kam odhrnovat," postěžoval si starosta obce Karolinka Tomáš Hořelica.

Radnice už na sníh v okolí obce Karolinky povolala armádu. Vojáci by sníh měli odklízet celou noc.

Ve středu je lepší je dopravní stituace v Moravskoslezském kraji, kde podle informací tamních silničářů jsou všechny dopravní tahy sjízdné. Na tamních vozovkách však nadále leží rozbředlá vrstva sněhu.

Jen se zvýšenou opatrností je ve středu sjízdná většina silnic v Jihomoravském kraji. Na mnohých komunikacích leží pěticentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. Pod přívaly sněhové nadílky se stále častěji lámou větve a vyvracejí stromy, které pak dočasně blokují některé dopravní spoje.

Reklama

Související témata:

Související články

Energetici vyhlásili na jihu Čech stav nouze

Energetici vyhlásili v úterý v jižních Čechách kvůli sněhové kalamitě stav nouze. Nedaří se jim zvládat stovky poruch. Bez proudu jsou tam desítky tisíc lidí....

Výběr článků

Načítám