Hlavní obsah

Sníh zbořil střechu supermarketu v Ostravě, jedna zraněná

Právo, Novinky, ČTK, Radim Kijonka, Aleš Honus
OSTRAVA

V Ostravě se v úterý večer pod tíhou sněhu zřítila část střechy supermarketu Lidl u nákupního areálu Futurum. Ohrozila jednu prodavačku, které se podařilo včas vyběhnout. Podle hasičů je lehce zraněná, lékaři jí ošetřili pohmožděné rameno. V supermarketu bylo v době zřícení otevřeno a po prodejně se pohybovali zákazníci. Podle policie bylo v prodejně šest lidí.

Článek

Chování psů cvičených na vyhledání obětí v troskách naznačilo, že by pod střechou mohla jedna osoba zůstat. To se naštěstí pozdějí nepotvrdilo. "Prohledávání sutin bylo naštěstí negativní. Hasiči proto zrušili pátrací akci," řekl operační důstojník.

Dodal, že hasiči zabezpečili střechu před nebezpečím další destrukce a v průběhu nočních hodin supermarket opustili. "Další postup je nyní věcí majitelů," řekl operační důstojník.

"Střecha se zřejmě zřítila pod tíhou sněhu," řekl Právu tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Dodal, že střecha se zřítila na třetině objektu supermarketu nad provozní částí a nad prodejní částí se drží na regálech.

"Při průzkumu hasiči využívají i technickou novinku, speciální kameru pro vyhledávání osob v sutinách," řekl v úterý mluvčí hasičů Petr Faster. Na místo neštěstí večer dorazil také statik, který měl posoudit rizika dalšího poškození objektu. Na místě zasahovaly posádky sedmi hasičských vozů a dokonce i těžká vojenská technika ze Záchranného praporu Armády ČR z Hlučína.

Lidl: může za to kalamita

"Budovy prodejen Lidl jsou stavěny v nadstandardní kvalitě a stavební postupy jsou v souladu s platnými normami a jsou řádně zkolaudovány. Stavební konstrukce střechy v této prodejně se odchyluje od architektonického standardu, který Lidl běžně užívá. Pravděpodobnou příčinou byla sněhová kalamita, která severní Moravu v těchto dnech postihla," uvedla ve středu v prohlášení společnost Lidl.

"V současné chvíli probíhá vyšetřování příčin nehody, na kterém vedení společnosti Lidl aktivně spolupracuje. Zároveň probíhá proces odklízení sněhu ze střech na prodejnách Lidl. Společnost se omlouvá svým zákazníkům za obtíže spojené s přerušením provozu prodejny a děkuje za pochopení," dadal společnost.

Policie odebrala vzorky sněhu

Mluvčí policie Dagmar Bednarčíková ve středu ráno informovala, že policie již zahájila úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu obecného ohrožení.

"V důsledku propadnutí střechy došlo k přímému ohrožení osob na zdraví a životě a zároveň k hmotné škodě na budově ve výši nejméně jeden milión korun," dodala s tím, že na skladovaném zboží není škoda dosud vyčíslena.

"Bylo odebráno množství spadané sněhové pokrývky ze střechy k zjištění zatížení plochy pro potřebu znaleckého posudku," dodala mluvčí.

Hasiči varovali ostatní nákupní střediska

"Informovali jsme všechna velká nákupní střediska v Ostravě i celém kraji, protože mají většinou ploché nebo mírně šikmé střechy. Majitelé by se měli začít zabývat kvalitou jejich konstrukce," řekl České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra.

Sníh již v pondělí probořil střechu haly soukromé firmy vyrábějící umělý kámen v Hošťálkové na Vsetínsku. Do vnitřních prostor budovy se probořila značná část střechy o rozměrech 15 x 25 metrů. Zaměstnanci zraněni nebyli, škodu majitel odhadl na čtyři až pět miliónů korun.

Vážné neštěstí se stalo v Německu. Sníh v pondělí probořil střechu zimního stadiónu v bavorském Bad Reichenhallu. Podle posledních informací pod troskami zřejmě zahynulo až 15 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám