Hlavní obsah

Energetici vyhlásili na jihu Čech stav nouze

Právo, Novinky, Pavel Orholz, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Energetici vyhlásili v úterý v jižních Čechách kvůli sněhové kalamitě stav nouze. Nedaří se jim zvládat stovky poruch. Bez proudu jsou tam desítky tisíc lidí. Kraj také kvůli přívalům sněhu povolal armádu.

Článek

"Od rána do odpoledne jsme zaznamenali na třicet poruch na vysokém napětí. Na nízkém odhadujeme, že jich bude několik stovek. Bez dodávek elektřiny je zatím asi 40 000 našich zákazníků," informoval v úterý večer Právo mluvčí E.ON Česká republika Tomáš Nováček.

Dodal, že situace je velmi komplikovaná, neboť montážní čety se nemohou pro příliv sněhu dostat na místa poruch, protože většina komunikací III. třídy není sjízdná. " Museli jsme proto s platností od půlnoci 3. ledna vyhlásit stav nouze na části zásobovacího území v oblasti regionu celého Jihočeského kraje. Doufáme, že se nám poruchy na vysokém napětí podaří obnovit do středy v podvečer a po té začneme s poruchami na nízkém napětí," dodal Nováček.

Hejtman jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS) v této souvislosti řekl, že kraj nabídl energetikům pomoc hasičského záchranného sboru. "Považuji za klíčové stabilizovat a obnovit dodávky proudu pro občany a proto jsme připraveni poskytnout společnosti E.ON pomoc hasičů při odstraňování popadaných stromů a přednostně pro ně zprůjezdnit potřebné komunikace vedoucí k místu poruch," uvedl hejtman.

Povolali armádu

Zasedání krizového štábu města svolal na úterní odpoledne primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter. Podle něj mají budějovičtí silničáři velké potíže při odklízení sněhu, požádal proto o pomoc při odstraňování sněhové nadílky armádu.

"Množství spadaného sněhu začíná být alarmující a meteorologické předpovědi nás utvrzují v tom, že stav pohotovosti je na místě," sdělil Tetter.

Hlavní komunikace ve městě jsou podle pracovníků Veřejných služeb průjezdné, problémy jsou ale na silnicích III. třídy. Nasazena je veškerá technika a v současné době navíc vypomáhá ještě dalších jedenáct firem. 

Běžné je v jihočeské metropoli i časté zpoždění spojů městské hromadné dopravy. Podle představitelů Policie ČR se na území města stalo zatím 23 nehod, ale nejednalo se o nic závažného. Třicet strážníků navíc  především na mechanické odklízení sněhu povolává do služby Městská policie," řekl Tetter.

Budějovicím pomůže i armáda z Jindřichova Hradce

Budějovický primátor požádal armádní jednotku sídlící v Jindřichově Hradci o pomoc. "Vojsko disponuje potřebnou mechanizací, která se bude velmi hodit," dodává primátor a zároveň nevylučuje, že se v případě potřeby členové krizového štábu sejdou i v noci.

"S velkým pochopením jsme se setkali také u místních velkých firem, které jsme oslovili s prosbou o zapůjčení techniky. Tu samozřejmě také využijeme," doplňuje primátor a zároveň upozorňuje občany na nebezpečí padajícího sněhu ze střech budov.

V pátek vyhlásili kvůli sněhu kalamitní stav ve slezské Karviné, tamní radní jej zrušili až v pondělí. [celá zpráva]

Problémy mají i jiné jihočeské lokality

Problémy řidičům v jihočeském regionu působí hlavně padající stromy, které čelí náporu těžkého sněhu. "Snažíme se komunikace zprůjezdnit tak, aby lidé v těchto místech nebyli bez spojení," řekl ředitel jihočeských hasičů Josef Blažek. Kamióny bez zimní výbavy se marně snažily projet na hlavním tahu mezi Holkovem a Kaplicí na Českokrumlovsku.

"Je to téměř kalamitní stav, mezi Krumlovem a Vyšším Brodem popadalo tolik stromů, že bylo třeba silnici uzavřít," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Radek Suchan. Podle něho padající stromy nezpůsobily žádná zranění, komplikují však dopravu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám