Hlavní obsah

Musílková dál šéfkou VZP, i když slíbila odejít

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Generální ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková dál zůstává ve funkci, a to i přesto, že už v listopadu veřejně oznámila, že k 31. prosinci 2005 rezignuje na funkci ředitelky.

Článek

"Ředitelka se rozhodla, že k 31. 12. neodejde proto, aby v pojišťovně nevznikl stav, že zde nebude statutární zástupce s plnými pravomocemi," řekl Právu v pondělí Jiří Suttner, mluvčí této pojišťovny.

Dodal, že pokud ředitelka není v úřadě, zastupuje ji její zástupce inženýr Vratislav Matys, který je ředitelem ekonomického úseku. "Nemá ale pravomoci statutárního zástupce a to znamená, že statutárním zástupcem je pouze ředitelka Musílková. Bude ve funkci do doby, než Sněmovna zvolí nového ředitele. Pojišťovna by totiž nemohla některé činnosti uskutečnit," řekl Suttner.

Rath: Je to právní problém

Ministr zdravotnictví David Rath týž den Právu potvrdil, že je to skutečně právní problém. "Mám na stole dvě rozdílná stanoviska právníků," řekl Rath. "První tvrdí, že veřejné prohlášení Musílkové je totéž, jako kdyby abdikovala. Tudíž už ředitelkou není, protože veřejné prohlášení je závazné. Druhý názor říká, že tím, že svůj odchod neuskutečnila, své veřejné prohlášení zpochybnila a je ve funkci dál a musí ji odvolat Poslanecká sněmovna."

Odvolání asi v polovině ledna

Rath dodal, že Musílková by mohla být Poslaneckou sněmovnou odvolána asi 17. ledna na mimořádné schůzi. "Bylo by nejlepší a nejvýhodnější, kdyby současně v ten den Sněmovna zvolila i nového ředitele VZP."

Ministr soudí, že nastává zvláštní stav, který se může VZP i českému zdravotnictví vymstít. "Rozhodnutí ředitelky po 31. prosinci mohou totiž být zpochybněna právě kvůli tomu, že navzdory veřejnému prohlášení zůstává dál ve funkci. I když nucený správce určitá rozhodnutí podepíše, nemůže sám rozhodovat. Nejdříve dokumenty musí podepsat ředitelka a teprve pak nucený správce podepisuje platnost jejího rozhodnutí. V situaci, kdyby se někdo soudil s VZP s tím, že Musílková neměla po 1. lednu právo něco podepsat, tak pak s tím můžeme mít velké problémy," řekl Rath.

Dopis Zaorálkovi

Ředitelka Musílková už koncem listopadu dramatickým způsobem oznámila veřejnosti, že 31. prosince ve funkci končí. Fakticky ale pro to neudělala nic. V prosincovém dopise předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi mj. píše: "S ohledem na nutnost zachování nezbytné právní kontinuity a na skutečnost, že pojišťovna má pouze jednoho statutárního zástupce, žádám o odvolání z funkce ředitelky dnem zvolení mého nástupce." V závěru dopisu pak Zaorálka ujišťuje, že ředitelskou funkci nástupci předá "bez průtahů, řádně".

Fakticky ale může Musílková být ve funkci ještě dlouho. Není totiž vůbec jasné, zda Sněmovna Musílkovou odvolá, a když ano, pokud hned bude nového ředitele VZP volit. To může být hned, stejně jako za několik měsíců.

Reklama

Související články

Musílková rezignuje na post šéfky VZP

Jiřina Musílková k 1. lednu 2006 rezignuje na post šéfky VZP. Rozhodla se tak po opakovaných výzvách premiéra Jiřího Paroubka a ministra zdravotnictví Davida...

Musílková změnila názor, nechá se odvolat

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková nechce dobrovolně rezignovat na post šéfky největší zdravotní pojišťovny. Komplikuje tak plány...

Výběr článků

Načítám