Hlavní obsah

Těžký sníh láme stromy, v jižních Čechách hrozí kalamita

ČR

Sotva si dala zima v posledních dnech lehký oddych, v úterý udeřil nečas na Českou republiku znovu velmi silně. Především na Šumavě a v jiných částech jižních Čech napadaný mokrý sníh láme stromy, tamní hasiči varují, že uvažují o vyhlášení kalamitního stavu. Stromy přerušily provoz na některých silnicích. Přetrhaly také dráty elektrického vedení.

Článek

Energetici na jihu Čech zaznamenali během noci v kraji 27 poruch, kdy dráty vysokého napětí poničily padající stromy nebo těžký sníh. Nejpostiženější je Českokrumlovsko a Jindřichohradecko, kde zůstává bez proudu 3,5 tisícové město České Velenice. Jeho starosta Jaromír Slíva konstatoval, že přes noc napadalo 20 centimetrů nového sněhu. Technické služby města už sníh začínají odvážet. Nikdo není odříznut.

Na Českokrumlovsku jsou s dodávkami proudu problémy také v oblasti Lipna, Kaplice a Větřní. Pracovníci společnosti E.ON se do některých postižených oblastí nemohou dostat. "Někdy se i stává to, že opravíme některé poruchy a než opravíme následnou, za námi se opět porucha objeví tím, že tam spadnou stromy," řekl Jiří Hlach ze společnosti E.ON. Hasiči proto pro energetiky přednostně odstraňují popadané stromy.

Stromy zablokovaly silnice

Stromy také padají na silnice. Od pondělních 16:00 odstraňovali hasiči kolem 200 padlých stromů. "Snažíme se komunikace zprůjezdnit tak, aby lidé v těchto místech nebyly bez spojení," řekl ředitel jihočeských hasičů Josef Blažek. Silnice II. třídy mezi Rožmberkem nad Vltavou a Větřní přesto musela být v 02:45 uzavřena, problémy se sjízdností jsou i v dalších místech. Kamióny bez zimní výbavy neprojedou na hlavním tahu mezi Holkovem a Kaplicí na Českokrumlovsku.

"Je to téměř kalamitní stav, mezi Krumlovem a Vyšším Brodem popadalo tolik stromů, že bylo třeba silnici uzavřít," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Radek Suchan. Podle něho padající stromy nezpůsobily žádná zranění, ztěžují však dopravu.

Hasiči od noci zasahují především na tazích z Českých Budějovic směrem na Trhové Sviny a na Nové Hrady. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Alena Horáková uvedla, že se začíná komplikovat situace na Jindřichohradecku a Prachaticku, kde těžký sníh také láme stromy.

S opatrností a na horách místy i se sněhovými řetězy jsou v úterý všechny silnice v Plzeňském kraji sjízdné. Zejména ve vyšších polohách Šumavy by měli řidiči věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Na Šumavě napadlo v noci až 40 centimetrů nového sněhu.

Silnice v Karlovarském kraji jsou v úterý po chemickém ošetření sjízdné. Kvůli teplotám okolo čtyř stupňů pod nulou se ale může lokálně tvořit náledí, uvedl dispečer krajských silničářů.

Hodně nového sněhu je zejména v Krkonoších

Libereckém kraji opět přibyl nový sníh, silničáři krajské správy silnic proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrnostní. V Krkonoších vane silný vítr, vytváří tak sněhové jazyky a závěje. Kvůli problémům s odklízením sněhu je od rána uzavřena silnice II/290 z Rejdice do Kořenova na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Pardubickém kraji také na motoristy čeká čerstvá sněhová nadílka. Silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, v okolí Hlinska na Chrudimsku, Lanškrouna a Žamberka na Ústeckoorlicku a Moravské Třebové a Poličky na Svitavsku se místy tvoří sněhové jazyky.

Obdobná je situace v Královéhradeckém kraji, všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách Trutnovska, Rychnovska a Jičínska by řidiči měli počítat na menších komunikacích s uježděnou vrstvou sněhu, v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor se tvoří závěje.

"Na silnicích v horských oblastech je do deseti centimetrů uježděného sněhu, místy se tvoří sněhové jazyky, ale se zimní výbavou a zvýšenou pozorností jsou všechny úseky na Trutnovsku sjízdné," řekl mluvčí trutnovských silničářů Boleslav Strouhal.

Také ve Středočeském kraji v noci sněžilo, silnice jsou ale sjízdné. Na některých vozovkách leží sněhová kaše, řidiči by měli jezdit s maximální opatrností.

Sněhové přeháňky komplikují dopravu i na dálnici D1

Až deset centimetrů nového sněhu napadlo v noci na úterý na Vysočině. Všechny silnice jsou podle dispečerů zimní služby cestářů s maximální opatrností a zimní výbavou sjízdné. Na vozovkách se někde tvoří sněhové jazyky a závěje. Na dálnici D1 Vysočinou musejí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami i se zbytky sněhu po pluhování.

Husté sněžení a místy i vítr komplikují jízdu motoristům křižujícím Olomoucký kraj. Silničáři již museli uzavřít cestu mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou na Olomoucku, ostatní cesty jsou zatím sjízdné. Řidiče však nabádají k velké opatrnosti.

"Vypadá to špatně, silně sněží. Stále plužíme a sypeme. Nastupuje nyní druhá směna, natankujeme, naložíme materiál a vyrážíme znovu. Cestu mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou jsme museli uzavřít, neboť byla silně zafoukaná," sdělil dispečer olomouckých silničářů.

Moravskoslezském kraji také chumelí. Na vozovkách se tak tvoří sněhové jazyky a závěje. Opatrní kvůli nim musí být řidiči hlavně na Bruntálsku a Opavsku. Na Frýdecko-Místecku zase silničáři varují proti sněhu přimrzlému k vozovce.

Husté sněžení komplikuje dopravu také ve Zlínském kraji. Na hlavních tazích leží po chemickém posypu zbytky rozbředlé sněhové kaše. Ostatní silnice, které silničáři ošetřují posypem, pokrývá ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh. V horských oblastech Vsetínska jsou na silnicích vyjeté ledové koleje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám