Hlavní obsah

Klaus v projevu varoval před stále větší byrokracií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v novoročním projevu předneseném v České televizi a TV Nova označil uplynulý rok 2005 za nijak zvlášť výjimečný. To je podle něj dobře, protože to svědčí o stabilitě země. Varoval ale před stále větší byrokracií, která omezuje svobodné jednání lidí. Vyzval také k hojné účasti v nadcházejících volbách.

Článek

Politici by podle Klause neměli lidem komplikovat život stále větším počtem zákonů. "Papírů, razítek, povolení či zákazů, které život neusnadňují, u nás evidentně přibývá. Za dva a tři čtvrtě roku svého prezidentování jsem dostal k podpisu téměř 350 zákonů, což si můžeme představit i tak, že každý třetí den vznikl nový zákon," řekl Klaus.

V projevu také vyzval lidi, aby v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny přišli k urnám a dali svůj hlas. Připomněl, že ti, kteří nevolí, za sebe nechávají volit jiné - právě ty, kdo k volbám jdou.

Doufá, že volební kapaň bude férová. "Přejme si, aby měla přednost uměřenost a slušnost. Přejme si, aby se nevolilo šikovnější zvládání mediálních vystoupení, ale důvěryhodnost, myšlenky, podstata věci," uvedl Klaus.

Členství v EU zatím významnější změny nepřineslo

Prezident krátce reflektoval také události v rámci Evropské unie. Připomenul krach jednání o euroústavě. "Skončila éra, kdy byla o evropské integraci povolena jen jedna jediná pravda. Nasloucháno začíná být i zastáncům jiných pohledů, což je dobře, i když to přišlo s mnohaletým zpoždění," řekl Klaus, který se netají negativním názorem na odmítnutý eurodokument.

Celý projev prezidenta si můžete přečíst zde

Politici ocenili Klausův apel na účast ve volbách

Premiér Jiří Paroubek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že projev nepřinesl "nic převratného". Potěšilo jej, že se Klaus odvolal na členství v EU jako na jednu ze záruk stability země, i když je prezident podle něj "největší euroskeptik v Evropě".

"Legislativní smršť", která si vysloužila kritiku hlavy státu, je podle něj hlavně důsledek harmonizace českého práva s evropským. Sám se pochlubil tím, že jeho kabinet za necelých osm měsíců předložil 120 nových zákonů. Klaus má podle něj jiné vidění světa.

Předseda ODS Mirek Topolánek se omezil na vyjádření, že Klausův projev byl vyvážený, více ho nechtěl komentovat. Soudí, že lidi mají politiky "plné zuby", proto se obává, kolik lidí přijde k volbám. Byl by rád, kdyby volební účast byla alespoň stejná jako v roce 2002, kdy činila 58 procent. Paroubek by si přál účast mezi 60 až 70 procenty, i když neví, zda je to reálné.

Kladně reagovali na prezidentův projev předsedové KDU-ČSL, KSČM a Unie svobody-DEU Miroslav Kalousek, Vojtěch Filip a Pavel Němec a šéf poslanců ČSSD Michal Kraus. V pořadu televize Nova Sedmička většinou označili projev za vyvážený, pozitivní a motivační. Neshodli se v tom, zda se v příštích letech podaří snížit počet projednávaných a schvalovaných zákonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám