Hlavní obsah

Češi přivítali rok 2006

ČESKÁ REPUBLIKA

Začal rok 2006. Jeho příchod oslavily v ulicích českých měst tisíce lidí. Po novoročním přípitku ozářily oblohu ohňostroje. Úspěšný rok 2006 přejí svým čtenářům i redakce Novinek.cz a Sportu.cz.

Článek

Slavnostní ohňostroje připravila většina českých měst, jen Pražané si na ten největší budou muset počkat. Oblohu nad Letnou ozáří světla až na Nový rok vpodvečer. Magistrát to zdůvodňuje tím, že chce, aby ohňostroj viděly i děti. Na Nový rok si také na představení udělá čas více lidí.

Do centra metropole dorazily v noci ze soboty na neděli tisíce lidí, atmosféra ale nebyla tak hlučná jako v předchozích letech. Na Staroměstské náměstí, kde probíhal od odpoledne kulturní program, dorazilo podle policie zhruba deset tisíc lidí. Ovládli ho v drtivé většině slavící a místy i silně podnapilí zahraniční turisté.

Noc je prý nezvykle klidná

Mluvčí pražských hasičů Vít Pernica Novinkám sdělil, že letošní oslavy v hlavním městě jsou jedny z nejklidnějších za poslední roky. Hasiči se postarali jen o drobný požár kontejneru v Praze 3.

Bez zranění se ale noc neobešla. Záchranáři měli stejné množství práce jako v posledních letech.První hlášení o poraněných rukou přišla z Plzeňského kraje. Třem lidem na různých místech tu pyrotechnika vybuchla v rukou. Jejich zranění nejsou podle mluvčí tamní záchranky Lenka Ptáčkové vážná.

Patrně k nejhoršími úrazu došlo na diskotéce v Merklíně na Plzeňsku, kde mladíkovi bouchla při zapalování v ruce petarda. S popáleninami a poškozenou měkkou tkání na rukách byl převezen k ošetření do nemocnice ve Stodu. "Další případy popálenin rukou jsou hlášeny ze Štěpánovic a Obic na Klatovsku," uvedla mluvčí.

Tisíce lidí přišly i do Brna na náměstí Svobody. Město Brno ohňostroj neorganizuje, podívanou ale lidem zajistily jednotlivé městské části. Na náměstí Svobody odpalovali lidé rachejtle sami.

Svůj novoroční projev přednesl krátce před půlnocí premiér Jiří Paroubek. Prezident Václav Klaus tradičně projev přednese ve 13:00 na Nový rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslavy příchodu nového roku ve světě

Ve světě začaly oslavy příchod nového roku 2006. Velkolepým ohňostrojem přivítali 1. leden v australském Sydney. Začal v jednu hodinu odpoledne...

Paroubek v projevu slíbil boj s korupcí

Nekompromisní boj s korupcí a závažnou kriminalitou stejně jako další zvyšování životní úrovně včetně průměrných platů slíbil občanům do začínajícího roku 2006...

Výběr článků

Načítám