Hlavní obsah

Lékárníkům dochází trpělivost, snížení marží neakceptují

– PRAHA

Lékárníkům dochází trpělivost s kroky ministerstva zdravotnictví pod vedením Davida Ratha (za ČSSD). Rath chce novou vyhláškou snížit obchodní přirážku na léky o tři procenta, aby tak prý ušetřil peníze pacientům. Lékárníci tvrdí, že taková opatření nepovedou ke snížení léků, pouze způsobí krach mnoha lékáren.

Článek

Předpis ministerstva zdravotnictví, kterým se snížila marže lékáren o tři procenta, je podle právníků, které oslovila Česká lékárnická komora neplatný. Od ledna, nevyjde-li mezi tím nový výměr, budou lékárny uplatňovat marži 32 procent, tedy na úrovni před snížením.

Řekl to prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Lékárníci požádali dopisem ministra financí Bohuslava Sobotku o vyčkání s vydáním nového výměru do konce ledna.

Ministr s tím ale nesouhlasí. Podle něj se lékárny novým výměrem řídit musí. "Pokud by jej lékárna nerespektovala, tak se vystavuje postihu ze strany finančního úřadu," prohlásil Rath.

Připomněl, že změna bude výhodná pro nakupující, protože nižšími maržemi se sníží ceny léků. Na adresu lékárníků uvedl, že jejich zisky jsou nadstandardní, a nižší marže proto ekonomicky unesou.

Lékárníci: Rathův výměr má formální nedostatky

Vydaný výměr podle Chudoby obsahuje formální chybu, která nedovoluje lékárnám se jím řídit. V případě, že vyjde opravený výměr, Chudoba upozornil na to, že lékárny budou na protest po 1. lednu minimálně na jeden pracovní den uzavřené.

"Z regionů zaznívá požadavek na uzavření lékáren," řekl Chudoba. Lékárníci již vyvěsily na mnoha místech plakátky s upozorněním, že "nekompetentní kroky ministra zdravotnictví Davida Ratha ohrožují kvalitu a dostupnost lékárenské péče".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám