Hlavní obsah

Šestiletý chlapec se vážně zranil při lyžování

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRKONOŠE/ŠUMAVA

Šestiletý chlapec utrpěl komplikovanou zlomeninu na levé nove v lyžařském areálu na Špičáku v jižních Čechách. Zranění si přivodil při lyžování. Vrtulníkem byl přepraven do nemocnice. Velké množstí úrazů zaznamenali záchranáři také v Krkonoších

Článek

"Jednalo se o komplikovanou zlomeninu bérce. Na místě mu pomohl přítomný lékař - ortoped, který se sám domluvil se záchrannou službou na dalším postupu. Chlapce dopravil vrtulník letecké záchranné služby na ortopedické oddělení nemocnice v Plzni," uvedl pro Novinky náčelník Horské služby na Šumavě František Stupka.

Chlapec si zranění přivodil na malém sněhovém můstku.

Velké množství sněhu v Krkonoších

Kvůli obrovskému množství sněhu na hřebenech Krkonoš jsou v pátek některé oblasti našich nejvyšších hor pro techniku horských záchranářů prakticky nedostupné. Horská služba varuje zejména před hřebenovými túrami, neboť případné záchranné akce mohou být zdlouhavé a náročné.

"Například ve čtvrtek odpoledne nás volali k úrazu na Špindlerovu boudu. S ohledem na vysoké návěje sněhu nebylo možné dostat se tam autem ani sněžným skútrem. Museli jsme proto požádat sportovní areál, aby nám zapůjčil rolbu, která pak záchranáře na místo dopravila. Ošetřili jsme tři poraněné turisty s tím, že jednoho s lehčí řeznou ranou ponechal na místě a dva převezl rolbou do Špindlerova Mlýna. Celá akce trvala vzhledem k povětrnostním podmínkám tři hodiny," uvedl náčelník Horské služby v Krkonoších Adolf Klepš.

Technika na množství sněhu všude nestačí

Horská služba upozorňuje turisty, že na hřebenech hor leží zhruba 150 centimetrů sněhu a v návějích dosahuje jeho výše až několika metrů. Vzhledem k tomu jsou některé oblasti Krkonoš prakticky nedostupné pro  techniku záchranářů, případná záchranná akce by trvala dlouhé hodiny.

Záchranáři proto nedoporučují hřebenové túry. "V lavinových katastrech navíc platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, což je velké ohrožení," doplnil Adolf Klepš.

Počet úrazů rapidně narůstá

V Krkonoších se za posledních sedm dní výrazně zvýšil počet úrazů. "Jen od Štědrého dne do pátku jsme v Krkonoších zasahovali u 121 úrazů, což je pětkrát víc než v minulém týdnu, a to máme před sebou silvestrovský víkend. Některé úrazy byly velice závažné, jako například poranění páteře, úrazy hlavy, bezvědomí, komplikované zlomeniny a podobně," dodal Adolf Klepš.

Reklama

Výběr článků

Načítám