Hlavní obsah

Politici před volbami myslí i na rodinu s dětmi

– PRAHA

Dlouho nevídaný altruismus politiků, kteří před Vánocemi schválili zákony, které by měly pomoci rodinám s malými dětmi, zaskočil i některé odborníky na sociální oblast. Experty překvapil také náhlý zájem opozičních občanských demokratů o zvýšené výdaje ze státního rozpočtu, byť ODS dlouhodobě kritizuje nepříznivý schodek mezi státními příjmy a výdaji.

Článek

"Rodina nebyla v centru politiků dlouhá léta a trochu mě překvapuje a baví, jak najednou z ničeho nic se všichni začínají o rodinu zajímat," glosoval snahu politiků sociolog a odborník na sociální politiku Martin Potůček z Karlovy univerzity. Rodinná politika se také stane jedním z hlavních témat nadcházejících voleb, předpovídá sociolog.

Vláda schválila novou koncepci rodinné politiky. Poslanci na konci roku odhlasovali zvýšení porodného na 17 500 korun a tisícikorunový příspěvek pro prvňáčky. Sněmovna schválila zvýšení rodičovského příspěvku z nynějších 3635 korun na částku přesahující 7000 korun. Pokud návrhy uspějí i v Senátu a u prezidenta, tak by se porodné mohlo zvýšit od 1. dubna 2006 a rodičovský příspěvek na začátku roku 2007.

Finanční dotace jsou podle Potůčka ale jen jednou a ne vždy tou nejdůležitější částí podpory. Soustředit se pouze na jejich zvyšování nepovažuje za správnou cestu. To musí podle něj doprovázet i zlepšení nabídky služeb a atmosféry ve společnosti.

Statistici zaznamenali pozitivní trendy

Mimo jiné i tyto návrhy jsou součástí koncepce rodinné politiky, kterou vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí a na podzim ji schválil kabinet. Vládní materiál chce usilovat o lepší sladění práce s rodinou a zapojení mužů do chodu domácnosti. Koncepce dále počítá s rozložením rodičovské dovolené mezi oba partnery, s částečnými úvazky či s daňovými úlevami pro firmy, které zřídí pro své zaměstnance školku.

V ČR se v prvních letošních devíti měsících narodilo 78 330 dětí, loni 74 488. "Současný rozdíl 3800 odpovídá přírůstku za celý loňský rok, který byl zatím nejvyšší od roku 1974," píše ve své zprávě o stavu obyvatelstva ze třetí čtvrtletí Český statistický úřad. Česko tak nastartovalo změnu nepříznivého demografického jevu, kdy stále více Čechů za rok zemře, než se narodí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám