Hlavní obsah

Lyžaři zaplnili horská střediska

ČR

Nebývalá nabídka sněhu, která způsobila velké problémy v dopravě, udělala ohromnou radost vyznavačům lyřování. Stovky lidí zamířily do zimních středisek užívat si přívalů sněhu.

Článek

Lyžařská střediska v jihočeské části Šumavy zažívají nejrušnější dny zimní sezóny. Ve čtvrtek sice některé návštěvníky odradily obavy ze zasněžených silnic, ale i tak od rána brázdilo svahy jak ve Skiareálu Lipno, tak v zimním středisku Zadov kolem 2500 lyžařů. Ještě větší nápor čekají horalé v pátek, kdy do tamních hotelů a penzionů přijedou poslední silvestrovští hosté.

Milovníkům zimních sportů přeje počasí, za noc připadlo kolem 15 centimetrů sněhu, nyní už sněžit přestává a oblačnosti ubývá. "Jsou ideální podmínky, ani obavy ze sjízdnosti nejsou na místě. Samozřejmostí jsou zimní pneumatiky a řetězy, ale bez nich snad v těchto podmínkách jezdí na hory jenom blázni," řekl Luděk Sáska z lyžařského areálu Zadov.

Velmi dobré až vynikající podmínky mají návštěvníci Krušných hor. V provozu budou všechny areály od Klínovce přes Neklid, Boží Dar, Pernink až po Bublavu. Lyžovat se už začalo také na všech sjezdovkách v Nových Hamrech, Stříbrné a také v níže položených areálech, například v Aši a Mariánských Lázních.

Nový sníh v Krkonoších

Krkonoše a Orlické hory v noci na čtvrtek zasypalo asi 15 centimetrů prašanu a celkem na sjezdovkách leží od 60 do 160 centimetrů sněhu. Podmínky jsou ideální, ale hotely jsou plné. Obrovský je i zájem o vleky a lanovky. Nejvíce sněhu leží na vysoko položených sjezdovkách v Mísečkách, v Herlíkovicích, na Černé hoře u Jánských Lázní a ve špindlerovském Svatém Petru.

Údržbu Jizerské i Krkonošské magistrály komplikovala vánice, projeté stopy vítr znovu rychle zafoukával. V Jizerských horách leží 70 až 100 centimetrů sněhu, na hřebenech zhruba 130 centimetrů.

Na horských hřebenech Beskyd bylo jasno a teploty se pohybovaly zhruba kolem minus deseti stupňů. Na běžkaře i sjezdaře čekají připravené sjezdovky i stopy a horská střediska se před posledním víkendem roku postupně zaplňují. Obsazeno hlásí z Jeseníků. "Návštěvnost je v těchto dnech veliká, přijelo i hodně polských turistů. Sjezdaři mají výborné podmínky, sněhu je dostatek," uvedl náčelník tamní horské služby Michal Klimeš.

Spousta sněhu je i v nižších polohách

Ideální sněhové podmínky pro milovníky lyžařského sportu jsou i v níže položených oblastech ČR. Na Vysočině mají z mimořádné sněhové nadílky radost nejenom pořadatelé světového poháru v běžeckém lyžování v Novém Městě na Moravě. Závody by se měly uskutečnit na sklonku roku.

Slunečné počasí, jiskřící prašan a desítky spokojených lyžařů, tak vypadají sjezdové tratě na Vysočině. Všichni správci hlásí ideální podmínky. Napilno tam ve stávajících mrazech jedou i sněhová děla, jež vytvářejí do zásoby technický sníh. O prázdninách vleky jedou většinou od 08:00 do 21:00. Na Silvestra bude na většině z nich ale provoz omezený, asi do 17:00, zejména kvůli prevenci úrazů a výtržností.

Dobré podmínky mají střediska v Pardubickém kraji - Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem, Přívrat na Ústeckoorlicku i příměstské areály v Hlinsku na Chrudimsku a Poličce na Svitavsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám