Hlavní obsah

Na Moravě bude sněžit, řidiči na severu by měli zůstat doma

PRAHA

Meteorologové upozorňují, že v pátek by mělo přes den i v noci na Moravě stále trvale sněžit. Napadnout může až 15 cm nového sněhu. Hrozí sněhové jazyky a závěje. Silničáři z Moravskoslezského kraje vyzývají všechny řidiče, kteří se v pátek vydají do hor, aby svá vozidla nechali na záchytných parkovištích.

Článek

Auta odstavená podél cest ztěžují silničářům práci, se širokými pluhy a sypači se často nemohou dostat na místa, kde jsou nejvíce potřební. Pokud nebudou v pátek řidiči disciplinovaní, hrozí kvůli očekávanému vydatnému sněžení v Beskydech kalamita.

"Kolegové mají ze zítřejší (páteční) denní služby hrůzu. Auta stojí úplně všude, není tam místo na průjezd ani na otočení pluhu. Hlavní nápor rekreantů se přitom očekává až v pátek," řekl dispečer silničářů z Frýdku-Místku. Nejhorší situace je podle něj na Visalajích.

Silničářům se přesto daří udržet všechny silnice sjízdné, problémy mohou při nočním ochlazení nastat jen na silnici na Bumbálku - rozbředlý sníh tam může namrzat.

Bude sněžit

"Očekáváme, že na východě Moravy a ve Slezsku se bude od pátečního rána do večera vyskytovat trvalé sněžení, při kterém může napadnout pět až 15 centimetrů sněhu, v oblasti Beskyd až 30 centimetrů," uvedl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Sněžení bude navíc doprovázet silný vítr o rychlosti až 40 kilometrů za hodinu, v nárazech až  70 kilometrů za hodinu.

Upozornění platí především pro Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj.

Mrazivý Silvestr

V noci na pátek by se navíc mělo výrazně ochladit. Teploty nad nulou nebudou ani přes den. Podle předpovědi bude mráz, který by mohl dosáhnout až minus osmnácti stupňů provázet i silvestrovskou noc. Díky nízkým teplotám tak sníh, který nyní napadl nebo ještě napadane, vydrží a neroztaje.

Po Novém roce by se mělo začít oteplovat. Místo sněhu přijde v nižinách déšť. Denní teploty by měly být kolem nuly, noční asi pět stupňů pod bodem mrazu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám