Hlavní obsah

Opilce bude na záchytku místo záchranky vozit policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Policistům od začátku příštího roku přibude další povinnost. Podle nového zákona, jenž vstoupí v platnost 1. ledna 2006, mají začít vozit na záchytku opilce, kteří nemají zdravotní problémy.

Článek

To dosud dělala záchranka a zdravotníci se této práce rádi zbaví. Policisté naopak poukazují na to, že to bude další činnost, která je odvádí od skutečné policejní práce. Osoby, které pod vlivem alkoholu ohrožují sebe či jiné osoby nebo vzbuzují pohoršení, se podle nového zákona o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a jinými návykovými látkami musejí podrobit ošetření na záchytce. Dopravu má zajistit ten, kdo je k vyšetření vyzval. Odhaduje se, že by policie mohla denně na záchytku jen v Praze dopravit přibližně 50 lidí.

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz uvedl, že dosud k opilým lidem nebo k lidem, kteří tak vypadají, volali záchytku policisté nebo občané. Záchranáři přijeli, na místě posoudili stav člověka, a pokud byl nemocný či zraněný, odvezli ho do nemocnice. "Nový zákon nám udělal radost. Jsme tady pro nemocné lidi, kteří potřebují zachránit život, a ne abychom sbírali opilce," uvedl Schwarz.

Co se znečištěnými?

"Pražští policisté na tom budou biti, protože případů opilců tu je mnohem víc, než kde jinde. Navíc policista těžko určí přesně zdravotní stav opilého člověka, není lékař," oponuje Iva Knolová z tiskového oddělení pražské policie. "Pokud se řekněme někdo v autě pozvrací, vůz se bude muset nechat vyčistit a vydezinfikovat. To auto nám bude pochopitelně chybět," upozorňuje Knolová.

"Zákon je bohužel takový, jaký je, a tak nám nezbývá nic jiného, než že opilce na záchytky vozit budeme, i když na to nemáme speciálně zařízené automobily a v podstatě ani posádky," řekl Právu velitel služby pořádkové policie Okresního ředitelství Pardubice Rostislav Hübl. "U znečištěných osob použijeme například igelity na sedačky, u zraněných musíme doprovod a prvotní ošetření řešit s lékařem rychlé záchranné služby, kterého k těmto případům prakticky vždy přivoláváme," dodal Hübl.

Kde najít záchytku

Také policisté v Liberci budou i po Novém roce volat k opilcům na ulicích záchranáře. "Především v Liberci neexistuje záchytná stanice a i dosud jsme k takovým lidem volali záchranáře, kteří je pak podle stavu transportovali na interní oddělení, psychiatrii anebo ARO. Pokud ale dotyčný bude schopen nějak komunikovat, řekne svou adresu, tak ho převezeme domů. Tak se postupovalo i dosud," konstatovala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

V Plzeňském kraji už naopak záchranáři opilce delší dobu nepřevážejí. "Pokud potřebují ošetřit, postaráme se o ně na místě a pak je předáváme policii, která je dopraví na záchytku. Praktikujeme to takhle už dlouho a funguje to," řekl jeden z lékařů Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Ve Zlíně policisté doposud nevědí, do které záchytné stanice budou vlastně opilce případně vozit. "Jako jediná výhoda se jeví, že nám opilci nebudou zabírat místo v cele na policejním ředitelství," uvedla mluvčí policie na Zlínsku Lucie Javoříková. O povinnostech vyplývajících z nového zákona nebyli ještě v úterý informováni představitelé některých okresních policejních ředitelství v Olomouckém kraji. "Nyní policisté doprovázejí převoz takové osoby, což je odpovídající. Pokud se to změní, postrádá to logiku," uvedl ředitel přerovské policie Jiří Zlámal.

Ředitel pořádkové policie Čestmír Pastyřík pro ČTK připomněl, že v původním návrhu zákona tato povinnost nebyla a dostala se do něj až při jeho projednávání v Poslanecké sněmovně. Policie usiluje o to, aby její povinnost převážet alkoholem zmožené lidi na záchytku byla ze zákona vyňata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám