Hlavní obsah

Místy sněží, silnice zůstávají sjízdné

ČR

Po několika teplých dnech se v ČR v noci na pondělí začalo ochlazovat. Místy také napadl sníh. Přesto zůstávají silnice sjízdné, místy je však třeba zvýšená opatrnost.

Článek

Silnice ve středních Čechách jsou mokré po chemickém ošetření a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na rychlostních komunikacích na Příbramsku, Berounsku a Mladoboleslavsku leží vrstva nového sněhu. Na Příbramsku, Berounsku, Mladoboleslavsku a Mělnicku je dohlednost snížena vlivem srážek.

Zvýšenou pozornost musejí motoristé věnovat řízení v horských střediscích Libereckého kraje, kde se objevují sněhové přeháňky. Na silnicích nižších tříd a v horách leží několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu, ve které jsou vyjeté koleje. Zejména v Krkonoších jsou podle silničářů nutné sněhové řetězy.

Všechny silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Před náledím varují silničáři zejména na Chebsku a Sokolovsku. Vlivem sněhových přeháněk je v kraji snížená dohlednost. Na některých silnicích se může místy tvořit náledí. Většina silnic první třídy v kraji je mokrá po chemickém ošetření, na vozovkách nižších tříd jsou zbytky rozbředlého sněhu.

Plzeňském kraji místy sněží. Motoristé by měli zejména ve vyšších polohách věnovat řízení zvýšenou pozornost. Na některých silnicích na Rokycansku a v okolí Stříbra a Boru na Tachovsku se může občas tvořit náledí. Jen se sněhovými řetězy je sjízdná silnice ze Svojše do Horské Kvildy na Šumavě. Na šumavských silnicích v nejvyšších polohách leží vrstva ujetého sněhu do deseti centimetrů, místy je na vozovkách nižších tříd sjízdný jen jeden pruh.

Na jihočeských silnicích nižších tříd a ve vyšších polohách místy zůstává zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Komunikace první třídy v kraji jsou po chemickém ošetření většinou holé a suché. I na nich by však podle pracovníků správy měli být řidiči opatrní.

Všechny silnice a dálniční úsek dálnice D1 na Vysočině jsou sjízdné. Dálnice a chemicky udržované silnice prvních tříd jsou holé a po nočních mrazech většinou suché. Na vozovkách ostatních tříd leží ujetá vrstva zmrzlého sněhu krytá posypem. Kvůli zmrzlým vyjetým kolejím v lesních úsecích vyšších poloh kraje je nutná zimní výbava.

I když v Ústeckém kraji sněžilo, sledované vozovky zůstaly sjízdné. V nižších polohách jsou silnice mokré po chemickém posypu, v některých horských úsecích jsou však pokryty uježděnou vrstvou sněhu a ošetřeny inertním posypem. "V horských oblastech se ojediněle na komunikacích může tvořit námraza," uvedla dispečerka ústecké krajské správy a údržby silnic. Bez problémů odbavují řidiče všechny hraniční přechody s Německem.

Všechny silnice na východě Čech jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, silničáři motoristy varují před vrstvou uježděného sněhu v horských oblastech a místními námrazami. Na uježděný sníh mohou motoristé narazit na silnicích v Krkonoších, Orlických a Železných horách, v okolí Hlinska na Chrudimsku či v okolí Suchého Vrchu na Ústeckoorlicku. Na východě Čech by mělo být během dne oblačno, s místními sněhovými přeháňkami.

Většina silnic v Olomouckém kraji je sjízdná bez problémů. Opatrnou jízdu silničáři doporučují pouze ve vyšších polohách regionu. Zejména na vedlejších silnicích tam leží ujetý a zledovatělý sníh. Ujetá vrstva sněhu leží na cestách ve vyšších polohách Zlínského kraje, podle silničářů musejí být řidiči opatrní zvláště na Vsetínsku a Kroměřížsku. Hlavní tahy jsou na celém území holé, suché a vymrzlé. Nikde nesněží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám