Hlavní obsah

Podle Langera Paroubek zastrašuje média, premiér se brání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda Sněmovny a ODS Ivan Langer se pustil i v předvánočním čase do premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). Tvrdí, že předseda vlády postupuje vůči médiím nevybíravým způsobem. Svou kritiku Langer opírá o údajný Paroubkův tlak na zrušení pořadů České televize Bez obalu a Budování státu. Premiér jeho tvrdzení odmítá.

Článek

V prohlášení, které v pátek zaslala mluvčí vlády Lucie Orgoníková, Jiří Paroubek tvrdí, že kampaň kolem zrušení pořadu Bez obalu  "byla v kontextu se zájmy ODS".

Odvolává se na analýzu mediální agentury Media Tenor: "Od 4. 9. do 30. 10. se autoři pořadu věnovali celkem v 10 příspěvcích premiérovi... Za ním následovali s 5 příspěvky S. Gross a se stejným počtem R. Krejčíř(!!). To, že ani jediná  z reportáží  o premiérovi nebyla - dle mínění nezávislé analýzy -  pozitivní, je zbytečné říkat," píše se v prohlášení.

Z analýzy, jak se uvádí v prohlášení, vyplývá, že pořad byl neobjektivní, neboť ve čtyřech  reportážích i přes explicitně negativní postoj redakce k jeho činnosti, nedostal premiér prostor, aby své konání vysvětlil či obhájil.

Ohrožená média?

"Volby v příštím roce budou i o tom, nakolik si média a oponenti vlády nechají navléci Paroubkův roubík. A nechají se přitom zavléci o několik desítek let zpět," tvrdil Langer.

"Po hrozbě změn tiskového zákona, které chce Jiří Paroubek uskutečnit po parlamentních volbách, jde o další případ nepřijatelného ovlivňování mediální scény," míní Langer. Politik, jenž nesnáší satirické pořady, je podle něj "v lepším případě směšný, v horším případě nebezpečný".

Podobně jako Langer se proti Paroubkovu chování k médiím vyslovili představitelů Syndikátu novinářů ČR, kteří poukazovali na obdobné případy jako Langer. [celá zpráva

ČT: Bez obalu končí kvůli sledovanosti

Česká televize ale tvrdí, že o zrušení publicistických pořadů nerozhodla kvůli tlaku politických špiček, ale důvodem je nízká sledovanost politické satiry.

I premiér Paroubek se proti údajným zásahům do programového schematu ČT ohradil. "Ačkoliv předseda vlády ČR v minulosti vyslovil na adresu Bez obalu  kritické připomínky, premiér rozhodně nikdy nepožadoval zrušení tohoto pořadu," řekla v prosinci mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Langer: Penc je obětí policejní zvůle

Za policejní zvůli označil Langer Pencovo trestní stíhání - podle něj o to podezřelejší ve chvíli, kdy ještě nebyli potrestáni policisté, kteří brutálně bili účastníky letošního CzechTeku. Aktivista se měl podle policie dopustit trestného činu pomluvy na srpnové tiskové konferenci na ministerstvu vnitra.

Penc tvrdí, že se pouze zeptal, zda policejní důstojník František Pachl, který velel zásahu proti CzechTeku, pracoval pro Státní bezpečnost. Langer se podivil, zda policie skutečně nemá nic jiného na práci a místo pátrání po zlodějích, podvodnících a vrazích "mrhá čas, energii a peníze daňových poplatníků na nesmyslné a absurdní vyšetřování".

Na tato vyjdření premiér v pátek nereagovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiér: Bez obalu jsem zrušit nechtěl

Premiér Jiří Paroubek se včera v prohlášení ohradil proti interpretacím, že se pořad ČT Bez obalu ruší zpolitických důvodů, dokonce snad na jeho popud.

Novináři politikům: Neomezujte svobodu tisku

Profesní sdružení Syndikát novinářů ČR vyzvalo politiky, aby neomezovali svobodu tisku. Důvodem znepokojení jsou pochybnosti o dosud platném tiskovém zákonu,...

Výběr článků

Načítám