Hlavní obsah

Lékárníci protestují proti maržím, vyvěsili plakátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékárníkům stále leží v žaludku připravované snížení obchodní přirážky na léky o tři procenta, kterou prosazuje ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra Davida Ratha (za ČSSD). Podle šéfa České lékárnické komory (ČLK) Lubomíra Chudoby se proti Rathovým opatřením "zvedla v regionech oprávněná vlna odporu", jejímž výsledkem je páteční vyvěšování plakátků proti Rathovi v mnoha českých lékárnách.

Článek

"Kroky ministra Davida Ratha ohrožují existenci lékáren, protestujeme proti nim," píše se na plakátku v jedné pražské lékárně. Podle Chudoby se na výrobě plakátků nepodílelo vedení ČLK, byť "se s jeho obsahem plně ztotožňuje".

Šéf ČLK uvedl, že ještě do konce roku očekává, že majitelé lékáren budou pomocí inzerátů v regionálním tisku informovat občany o své svízelné situaci.

"Na středeční schůzce jsme žádali ministra Ratha a premiéra Jiřího Paroubka alespoň o odložení plánovaného snížení marží na léky, ale dopadlo to neúspěchem," sdělil Novinkám šéf ČLK Lubomír Chudoba. I když vedení ČLK vyzvalo lékárníky ke klidu a odložilo stávku plánovanou na čtvrtek, podle prezidenta ČLK "nemůže a ani nechce bránit lékárníkům v oprávněných protestech".

Lékárnám prý hrozí bankrot

Od ledna by podle ministerstva zdravotnictví měly být léky zatíženy přirážkou jen 29 procent. Lékárníci varují, že příjmy lékáren klesnou až o 15 procent, až 500 menším lékárnám údajně hrozí krach.

Rath v nové vyhlášce od ledna snižuje úhrady pojišťoven na některé druhy léků. Argumentuje tím, že tak přiměje firmy, aby nevyužívaly maximální ceny a prodávaly léky levněji. Společnosti, které se chtějí udržet na trhu, to při předchozích sníženích udělaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath se od lékárníků dočkal další žaloby

Ministr zdravotnictví David Rath, který vlétl do vrcholné politiky jako velká voda, nyní popudil české lékárníky. Grémiu českých lékárníků (GČL) se nelíbí...

Výběr článků

Načítám