Hlavní obsah

Ústecká ČSSD se vzepřela Paroubkovi

Právo, top, trj
ÚSTÍ NAD LABEM

Celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek neuspěl s naléháním na soc. dem. v zastupitelstvu Ústeckého kraje, aby hlasovali proti krajskému rozpočtu, navrženému ODS.

Článek

Jediný soc. dem. krajský radní Pavel Kouda ve čtvrtek Právu řekl, že on rozpočet podpořil stejně jako další čtyři zastupitelé za ČSSD. Další dva na jednání zastupitelstva vůbec nebyli, dva se hlasování zdrželi a jediný byl proti.

Paroubek takovou nejednost ústecké ČSSD zazlívá už proto, že ODS má v zastupitelstvu nadpoloviční většinu a na jednání o rozpočtu jí nikdo nechyběl . "Budu muset s nimi o tom hovořit. Tímhle způsobem by nemělo dál smysl spolupracovat," reagoval pro Právo Paroubek, který na Ústecku kandiduje jako celostátní lídr ČSSD.

Paroubek: schválení rozpočtu je hloupost

Jak bude rozhovor s dotyčnými vypadat, premiér předjímat nechtěl. "Myslím si, že to není neloajalita, ale politická hloupost," poznamenal na jejich adresu.

"Vybojoval jsem z rozpočtu tolik peněz, kolik bylo potřeba. Stejné to je s mými návrhy v kolonce školství a kultura podávanými během celého roku, které v drtivé většině prošly. Povolební spolupráce s ODS byla podepsána, není co řešit, jsou to korektní jednání," prohlásil Kouda.

Někteří zastupitelé soc. dem. byli proti rozpočtu

Místostarosta Rumburku Darek Šváb (ČSSD) zdůvodnil své hlasování proti rozpočtu slovy, že návrh neodpovídal zákonu o rozpočtových pravidlech krajů. Třistamiliónový schodek má např. pokrýt rezerva financování současného rozpočtu, i když letošní rok ještě neskončil a výsledek hospodaření není znám.

"Není důležité, jestli ten, kdo tam sedí, má stranickou knížku. A priori musí rozhodovat zdravý selský rozum," sdělil Právu Šváb.

Šéf ČSSD na Děčínsku Jaroslav Foldyna Právu řekl, že se hlasování zdržel, protože se mu nepodařilo prosadit zvýšení výdajů na osobní vlakovou dopravu a rozvoj regionálních knihoven, jak to měla ústecká ČSSD ve volebním programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám