Hlavní obsah

Advokát Bruna je na Grosse pes

Právo, ada, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Advokátní koncipient Stanislav Gross, který slouží v kanceláři Eduarda Bruny, prý dělá v řemesle značné pokroky. Brzy zřejmě bude hájit svého prvního klienta, zatím samostatně pracuje na přípravném řízení u případu znásilnění a loupeže. Jde o složitý případ, který nejspíš skončí u soudu.

Článek

"Není to žádný svatoušek, už byl patnáctkrát stíhaný a třikrát seděl, ale tentokrát je v tom asi nevinně. Nepohodl se se svou družkou, která po něm chtěla po jeho návratu z posledního pobytu ve vězení dva tisíce na nájem. Při strkanici padla i nějaká ta facka, zmizel mobil a tak je teď v maléru," vyprávěl Právu o případu Gross.

Pro svého koncipienta má šéf jen slova chvály. "Zatím nemám sebemenší výhradu. Je to skutečně velmi inteligentní člověk, velmi rychle chápající. Byl jsem příjemně překvapen," poznamenal Bruna. "Má to se mnou těžké. Jsem pes. Ale musím říci, že studuje a pracuje na právní problematice poctivě," dodal advokát.

Na Grossovi je prý vidět, jaký posun udělal za čtvrt roku od nástupu. "Nastudoval obrovské množství materiálů. Kontroluji to, jsem přísný, učím na vysoké škole. Zkouším ho a on to opravdu umí," přiblížil Bruna.

Sám Gross připustil, že jeho život probíhá v poklusu, jako když se věnoval politice, na pohled ale působí klidně. Prý mu pomohl policejní verdikt, podle kterého se v kauze svého bytu trestně neprovinil. A také, že případ rodinné přítelkyně Grossových Libuše Barkové se vrátil na začátek. Odvolací senát totiž zrušil trest pět let vězení za osmimiliónový pojistný podvod. Ukázalo se, že obojí byl humbuk, soudí Gross.

Panák míru a necitlivá policie

U soudu už byl několikrát. Zatím sice nedržel ještě dlouhou řeč, která je součástí závěrečného řízení, ale příležitost ke kladení otázek už dostal. "Lidé na mě reagují překvapivě dobře. Soudci nedávají najevo, že by byli zaskočeni, a pachatelé se dokonce domnívají, že jim moje obhajoba může pomoci více, než je realita," prohlásil.

Opačnou zkušenost prý udělal zatím jen jednou. Ale v restauraci, kde se na něho sápal muž a obvinil ho, že jako ministr vnitra mohl za jeho zavření. Nakonec ale spor uzavřeli "panákem míru". Až nyní jsem se setkal s realitou, protože jako politik jsem tolik příležitostí neměl, leccos jsem vnímal tehdy jinak, připustil Gross.

Třeba to, jak funguje justice. "Byl jsem u případu, kdy jeden generální ředitel tvrdě doplatil na to, že se nemohl dvakrát dostavit k soudu jako svědek. Brzo ráno si pro něj dojeli a v poutech ho před očima sousedů odvezli k soudu. Tam jej spoutaného nechali sedět dvě hodiny, než na jeho svědeckou výpověď došla řada. To mi přišlo necitlivé," vyprávěl.

Soudy se vlečou

I za tu krátkou dobu Grosse již napadá, jak by se dalo zrychlit trestní řízení i soudní jednání. Za zbytečné například považuje zdlouhavé čtení mnohastránkových spisů, jejichž obsah většina účastníků jednání v soudní síni dokonale zná. "Trvá to i dva dny a tak si někteří krátí čas třeba čtením novin," řekl.

Praxe mu ukázala i to, jak jsou politici tvořící zákony, "trochu mimo". Jedna nedávná drobná změna v trestním řádu podle něho stojí stát velké peníze. Je-li třeba z ulice odvezen člověk v bezvědomí, je nutné zahájit řízení, při kterém se posuzuje, zda je pobyt zraněného ve zdravotnickém zařízení nezbytný.

Zatímco dříve to mohl posuzovat státní úředník, dnes to musí dělat mnohem dražší advokát. "Dopad takové změny si nikdo ve Sněmovně neuvědomil, protože nezná praxi," dodal Gross.

Své dřívější úvahy, že by odjel na zkušenou do zahraničí, zatím odsunul. Bude se připravovat na advokátské zkoušky, aby mohl dělat i nejtěžší trestní případy. Než se koncipient může stát advokátem, musí získat tři roky praxe.

Nad tvrzením Radovana Krejčíře, že má směnku dokládající, že prostřednictvím Grosse daroval soc. dem. šedesát miliónů korun, expremiér a předseda ČSSD jen kroutí hlavou. Zaráží ho, že někdo věří tak podezřelému člověku: "Že jsou někteří lidé úplatní, je pravda, ale dost mi vadí, že se teď vytváří obecné povědomí, že v této zemi nejde nic bez úplatku."

Manželka má obchod

"Jsem nerozhodnutý volič, který mírně inklinuje k sociální demokracii," prohlásil žertem a sám se té představě zasmál. Pak dodal, že je samozřejmě se svou stranou v kontaktu a věří, že ve volbách zvítězí. A zda uvažuje o návratu do politiky? "Nevylučuji to. Jen bych se spíše držel své nové odbornosti, tedy spravedlnosti." Prý má trochu víc času na dcery.

Manželka Šárka se věnuje obchodu. Prodává kosmetiku a má vlastní krámek se sportovním zbožím. Dál se věnuje charitě. Nadační fond, který založili Grossovi už za působení hlavy rodiny v politice, se snaží pomáhat dětem, jejichž rodiče se ocitnou v těžké situaci, třeba ztratí střechu nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám