Hlavní obsah

Druhým mužem policie bude zřejmě Snopek

– PRAHA

Policejní prezident Vladislav Husák počítá se jmenováním Františka Snopka na post náměstka pro trestní řízení. Dosavadní šéf pražské policie Snopek by tak měl vystřídat v náměskovské funkci odcházejícího Jaroslava Macháněho. Snopkovo jmenování zřejmě posvětí i ministr vnitra František Bublan, jenž s ním "předběžně souhlasí".

Článek

Pokud Bublan bude se Snopkem bude souhlasit i oficiálně, nový náměstek se musí spokojit s pověřením. Husák již dříve uvedl, že místo náměstka se obvykle obsazuje výběrovým řízením, které ještě nenařídil.

O Snopkovi se uvažovalo již před třemi lety

Snopek se výběrového řízení na toto místo zúčastnil již před třemi lety a skončil druhý za Macháněm. Husák zatím neví, zda ho může do funkce přímo jmenovat na základě tohoto tři roky starého řízení.

"Časem se rozhodneme, zda se další výběrové řízení bude, či nebude konat," uvedl Husák. Uvažoval prý o dvou kandidátech.

Macháně se podle vlastních slov rozhodl odejít kvůli vyčerpání z dlouholeté služby, opozice jej však kritizovala, poukazovala přitom na jeho údajný podíl na blamáži s útěkem podnikatele Radovana Krejčíře. [celá zpráva]

Snopek chce pomoci při hledání šéfa pražské policie

"Měl jsem čas na přemýšlení a rozhodl jsem se, že tuto funkci určitě přijmu. Musím se nejprve seznámit se situací a pak se začnu věnovat stabilizaci republikových útvarů," řekl  Snopek.

Jméno svého nástupce ve vedení pražské policie zatím nezná. "Ještě jsem o tom nepřemýšlel, ale bude to především záležet na policejním prezidentovi, který má tuto funkci plně ve svých kompetencích. Já se budu snažit být při jeho výběru nápomocen a třeba i dát prezidentovi určité tipy," řekl Snopek.

Osmačtyřicetiletý František Snopek stál v čele pražské policie od roku 2003, kdy nastoupil po zesnulém Radislavu Charvátovi. Předtím mimo jiné zastával funkci ředitele ochrany prezidenta, vedl také obvodní oddělení v Praze 2 a byl i náměstkem v elitním celorepublikovém Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám