Hlavní obsah

Na severozápadě ČR řidiči opět bojují s novým sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Ve čtvrtek ráno byla většina dopravních tahů v ČR sjízdná. Nejhorší situaci čelili motoristé na severozápadě Česka, především v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji. Ve vyšších polohách museli řidiči počítat s vytvářením sněhových jazyků.

Článek

Hraniční přechody v Ústeckém kraji jsou po nočních potížích opět sjízdné. Kromě tří úseků na Chomutovsku jsou sjízdné i všechny ostatní komunikace v regionu.

V noci kamióny několikrát zablokovaly česko-německý hraniční přechod Cínovec na Teplicku. Policie přechod uzavřela zhruba třikrát, než nákladní vozy uvolnily cestu. Uzavřen byl také česko-německý hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána na Chomutovsku. Příjezdovou komunikaci zneprůjezdnilo husté sněžení.

Na většině území Libereckého kraje od rána padá čerstvý sníh, jenž znesnadňuje život motoristům. Do Krkonoš doporučují silničáři použít sněhové řetězy. Nutné jsou na cestu z Vítkovic na Semilsku do Horních Míseček, kde už na silnici leží silná vrstva sněhu.

Zejména na horských komunikacích doporučují silničáři jezdit se zvýšenou opatrností.  "Museli jsme už nasadit na silnice těžkou techniku, to v období před Vánoci v posledních letech nepamatuji," řekl dispečer silničářů v Jilemnici na Semilsku.

Vozovky jsou kluzké, na silnicích se tvoří náledí

Karlovarském kraji jsou silnice po chemickém ošetření většinou mokré. Kvůli teplotám kolem nuly ale mohou vozovky místy namrzat. Řidiči by si měli dát pozor zejména na mostech, kde se vytváří náledí.

Ve východních Čechách sněžilo především na Náchodsku a na Rychnovsku. Silničáři varovali na náledí na vozovkách, které hrozilo především na Pardubicku.

Náledí komplikovalo situaci řidičům  také v jižních Čechách, kde se navíc mohly místy tvořit i sněhové jazyky. V Plzeňském kraji silnice namrzaly především ve vyšších polohách a v lesích. Silnice ve středních Čechách byly bez větších problémů sjízdné.

Na východě ČR jsou lehčí komplikace v Jeseníkách

Na silnicích v Olomouckém kraji se ve vyšších polohách vytvářely sněhové jazyky, především na Šumpersku a Jesenicku.  "Ve vrcholových partiích silně fouká. Jazyky se tvoří především na Červenohorském sedle, v okolí Ostružné, Ramzové a Rejvízu," řekl dispečer jesenických silničářů.

Také v Moravskoslezském kraji byly vozovky namrzlé. Nejhorší je situace na Frýdecko-Místecku, kde silničáři nestačili ještě všechny cesty ošetřit. Zhoršené podmínky jsou také na Bruntálsku, kde sněží a vlivem větru se tvoří sněhové jazyky a závěje.

Na hlavních silnicích na Vysočině ztěžovala dopravní podmínky rozbředlá sněhová kaše, na ostatních komunikaích ležela ujetá vrstva sněhu do 15 centimetrů. Vítr na komunikacích vytvářel sněhové jazyky a závěje. Dálnice D1 byla přes Českomoravskou vrchovinu po chemickém ošetření  sjízdná.

Silnice ve Zlínském kraji byly ve čtvrtek ráno sjízdné bez větších komplikací. Vlivem nízkých teplot se však v některých vyšších polohách na vozovkách objevovala ledovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám